Cumpărăm tot mai mult din import și exportăm puțin

12 decembrie 2022, 18:28

Cartofii roșii sunt românești și ceapă, în rest toate produsele sunt de import. Produse românești nu mai sunt, culturile sunt puține, pentru necesitățile oamenilor. E mai mare cererea decât oferta.

Este doar una dintre explicațiile pentru piețele pline de fructe și legume care au făcut drum lung din Europa sau alte zone ale lumii până pe tarabe. Dar nu este singura.

Cumpărătorii preferă marfă românească, ar vrea să mănânce, dar nu se cumpără, nu are aspectul necesar și tot marfă de import aleg.

Doar dacă nu știu că sunt de import iau, altfel numai românești și fructe și carne de porc dacă e românească.

Importurile în creștere, cu care exporturile nu țin pasul au făcut să crească deficitul comercial al României.

Cătălin Deacu, realizator Banii, Azi: Să vedem ce importuri au crescut. În primul rând combustibilii, avem o creștere la uleiuri, băuturi dar și la alimente și animale vii.

Dragoș Huru, profesor de economie, ASE Bucureşti: (De ce am ajuns în această situație?) Din cauza lipsei de politică economică pentru dezvoltarea lanțurilor de producție în România, datorită faptului că avem război la graniță. Nu este neapărat un semn rău. Să adăugam și ce rămâne în țară, nu avem o balanță atât de dezechilibrată.

Refuzul de acceptare a României în spațiul Schengen este o lovitură pentru exportatori. Potrivit reprezentanților acestora, controlul la frontieră costă.

Mihai Ionescu, preoedinte executiv al Asociației Naționale a Importatorilor și Exportatorilor: Fiecare staţionare, fiecare minut, fiecare oră, fiecare zi, că de multe ori camioanele stau cu zilele în vamă, înseamnă un cost suplimentar. Orice oră duce până la 100 de euro pe camion. Dacă stă un camion câteva zeci de ore, costul mărfii pe care îl exportăm creşte şi devenim necompetitivi.

Potrivit statisticilor INS, în primele 10 luni ale anului, deficitul comercial al României a fost de peste 28 de miliarde de Euro. Iar tendința de creștere se menține și în perioada următoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă