„Cumpăr doar strictul necesar, altfel rămân fără bani”. Prețurile la fructe și legume, de neoprit în Spania. Ratele lunare, mai mari cu sute de euro, tot mai greu de plătit

3 iunie 2023, 20:59

Fructele și legumele deteriorate care ajungeau înainte direct în coșul de gunoi sunt acum la mare căutare, pentru că pot fi cumpărate la preț redus.

Vânzător al unui magazin de legume și fructe: Față de anul trecut, produsele s-au scumpit cu 15 – 20%. Oamenii au nevoie să consume, dar nu întotdeauna își permit anumite lucruri.

Client:Un mango și un avocado, 6 euro. Este foarte scump! Cumpăr doar strictul necesar, altfel rămân fără bani.

Agricultorii au suferit în ultimii 2 ani daune iremediabile din cauza secetei: 3,5 milioane de hectare au fost distruse.

Miguel Padilla, secretar general, Cooperativă Agricultori şi Fermieri:Pe de o parte, prețul produselor a crescut din cauza secetei, a fost unul din principalele motive, pentru că oferta a scăzut, și când cererea este mare și oferta mică, prețul crește. Dar și din cauza creșterii costurilor de producție din ultimii 2 ani.”

Cel mai mult s-au scumpit fertilizanții, combustibilul și energia.

Pe lângă alimente și utilități, la coșul zilnic al spaniolilor se adaugă și creșterea ratelor la credite, după ce EURIBOR-ul a ajuns la 3,86%, cel mai înalt nivel din 2008.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite