Cum vor face diferența tancurile occidentale pe frontul din Ucraina. Explicațiile unui fost director de operațiuni al armatei SUA

Skip Davis
Skip Davis
27 ianuarie 2023, 10:47

Redăm argumentele lui Skip Davis dintr-o analiză CEPA.

***

Contează decizia de a trimite tancuri occidentale (adică, va face diferența?)?

Da, tancurile occidentale contează. Tancurile, în general, ar putea face diferența pentru Ucraina, dar tancurile occidentale, în special, au mai multe șanse de a face diferența, deoarece pot fi mai performante decât cele rusești. Tancurile sunt platforma supremă de manevră în luptele de mare intensitate. Ele oferă capacitatea de apărare sau de atacac, de menținere a terenului sau de recuperare a unui teritoriu. Ele oferă o combinație de putere de foc precisă, protecție și viteză care, în număr suficient, poate fi crucial în impasul actual.

Primele două întrebări cheie pentru Ucraina vor fi: câte și când? Numărul tancurilor occidentale ar putea fi mult peste 100. Sincronizarea este critică. Va fi nevoie de timp pentru a pregăti, a expedia, a transfera, a instrui (echipaje, lideri și unități), a organiza pentru luptă și a repeta pentru operațiuni viitoare. Doar ultimele două trebuie să aibă loc în Ucraina.

Cealaltă întrebare critică va fi sustenabilitatea, care va fi determinată de răspunsurile la mai multe întrebări. De exemplu, cât de bine se comportă aceste tancuri (și vehiculele de recuperare) în condițiile de luptă dure de iarnă? Cât de bine vor putea logisticienii să furnizeze muniția, piesele potrivite și suficient combustibil la momentul potrivit? Vor furniza națiunile donatoare muniția, lubrifianții și piesele în timp util? Cât vor putea echipajele și unitățile să mențină diversele tancuri pregătite din punct de vedere operațional? Vor exista facilități de reparații majore cu uneltele și mecanicii necesari pentru a readuce în luptă tancurile avariate?

Aceste întrebări și multe altele fac cu siguranță parte din planificarea continuă a aliaților și a Ucrainei.

Ce vor face cu tancurile, adică ce fel de unități vor forma în jurul lor?

Comandanții militari ucraineni vor avea mai multe opțiuni de luat în considerare. Având în vedere că SUA și Germania trimit vehicule mecanizate de luptă a infanteriei (IFV), iar Franța trimite tancuri ușoare, comandanții ucraineni ar putea folosi tancuri și IFV-uri în formații de tancuri pure, sau în formații de arme combinate.

Numărul de tancuri despre care se discută ar putea fi folosit pentru a constitui trei batalioane de tancuri și poate unul sau mai multe batalioane de arme combinate care să conțină o singură companie de tancuri și mai multe companii de infanterie mecanizată.

Alternativ, tancurile și IFV-urile ar putea forma batalioane de arme combinate, de tancuri grele sau de infanterie mecanizată grea, în care una sau două companii de tancuri sunt asociate cu una sau două companii de infanterie mecanizată în formații de batalion.

Sunt acestea (Leopards, Challengers și Abrams) mai bune decât ceea ce au rușii?

Toate trei sunt mai bune decât ceea ce folosesc în prezent rușii și semnificativ mai bune decât ceea ce au în prezent forțele ucrainene (inclusiv tancurile rusești capturate).

Când ar putea fi gata de acțiune aceste unități?

Există prea multe necunoscute în acest moment pentru a determina când vor fi gata de utilizare tancurile de către forțele ucrainene. Națiunile donatoare înțeleg urgența de a trimite aceste tancuri și alte vehicule de luptă. O estimare prudentă este de trei luni. Dar necesitatea este mama invenției și tatăl adaptării. Probabil că logisticienii, soldații și liderii ucraineni ne vor surprinde prin capacitatea lor de a dobândi suficientă expertiză și de a integra vehiculele și echipajele în formațiile de luptă în timp record.

Efectivele pe țară sunt relativ mici și, teoretic, ar putea fi pregătite pentru expediere în câteva săptămâni. Pentru tancurile americane ar putea dura cu o lună sau mai mult. Cu toate acestea, națiunile vor trebui să trimită piese și unelte, lubrifianți, poate remorci grele și vehicule de recuperare. Acestea vor trebui să trimită o varietate de instructori pentru echipaje, conductori, mecanici și logisticieni. Pot desfășura echipe de asistenți în Polonia, aflată în apropiere, pentru a ajuta la reparații specializate și la planificarea logistică.

Națiunile donatoare și Ucraina vor trebui să identifice locuri pentru instruirea individuală, a liderilor și a unităților. Ucraina va trebui să identifice și să deplaseze echipaje, cadre, mecanici și logisticieni. Formarea de calitate a indivizilor, a liderilor și a unităților va fi esențială pentru obținerea unui succes. În mod ideal, pregătirea unităților va fi până la nivel de batalion, va simula condițiile de luptă și va fi de natură combinată, incluzând infanterie, artilerie, geniu și apărare aeriană. Odată ajunse în Ucraina, deplasarea mascată pe front, integrarea și repetițiile înainte de luptă vor fi probabil ultimele etape.

Pot fi menținute?

Atâta timp cât națiunile donatoare pot garanta lanțul de aprovizionare pentru a obține piesele, lubrifianții, uneltele și muniția potrivite în cantitățile și la timp de care forțele ucrainene au nevoie pentru a întreține diferitele vehicule și arme trimise, am încredere că liderii și soldații ucraineni vor face restul.

Prima nu va fi o sarcină ușoară, deoarece tancurile (la fel ca și IFV-urile, artileria și echipamentele de apărare aeriană) au motoare complexe, comunicații, electronice, armament, dispozitive de vizibilitate și navigație, dispozitive de localizare a distanței și multe altele. Poate că Leopard 2-urile sunt mai ușor de întreținut decât Challengers sau Abrams, dar toate acestea sunt sisteme complexe. Vor exista provocări, fără îndoială.

Cu toate acestea, eu pariez pe ucrainenii care ne-au surprins de nenumărate ori cu ingeniozitatea și, mai presus de toate, cu capacitatea lor de a învăța, de a se adapta și de a se îmbunătăți în cele mai dure condiții.

Ar trebui comandanții ruși să fie îngrijorați de sosirea tancurilor occidentale?

Da. Ei sunt deja îngrijorați și la fel și conducerea rusă. Ne putem aștepta atât la o campanie de propagandă în toată regula pentru a minimiza semnificația sosirii lor pe câmpul de luptă ucrainean, cât și la afirmații inverse, cum că este o escaladare inacceptabilă din partea țărilor occidentale și a NATO – cu scopul de a semăna îndoieli în rândul facțiunilor politice occidentale cele mai puțin convinse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite