Cum vor crește salariile bugetare. Parlamentarii ar urma să primească indemnizații aproape duble

7 aprilie 2017, 20:02

De la 1 iulie, militarii ar primi 20 la sută în plus peste nivelul soldei din martie, iar poliţiştii – 5 la sută. De la 1 ianuarie, anul viitor, cadrele didactice ar obţine 50 la sută în plus faţă de leafa din decembrie 2017. Salariile de bază ale medicilor ar fi mai mult decât dublate. Personalul medical ar primi într-o singură etapă întreaga majorare.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „La procurori cresc puțin mai puțin decât la judecători. E o mică diferențiere. Discutam de cresteri semnificative pentru toți magistrații”.

Vor fi şi lefuri tăiate, spune ministrul Muncii. Cine are peste nivelul prevăzut pentru anul 2022 va primi salariul din grilă.

Cei mai înalţi demnitari ai statului ar pierde peste cinci mii de lei, lunar. Președintele, care va fi în vârful grilei, va rămâne cu 17.400 de lei brut. Premierul şi şefii celor două camere ale Parlamentului – cu aproape 16.000 de lei brut.

În schimb, parlamentarii ar primi aproape dublu decât acum. Şi secretarii de stat ar beneficia de majorări substanţiale.

Sindicaliştii sunt revoltaţi că încă nu au primit proiectul, care ajunge direct la Parlament.

Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa: „Constatăm că, de fapt, beneficiarii din plin, aproape la fel ca personalul din sănătate, vor fi aleşii. Cred că şi acesta e motivul pentru care au exclus dialogul şi dezbaterea publică.”

Sindicatele funcționarilor publici  nu exclud protestele, după ce au auzit că lefurile din administraţia publică ar fi lăsate la voia primarilor.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: Este vorba de o autonomie locală şi atunci trebuie să le dăm dreptul să-şi stabilească singuri salariile. Între muncitorul necalificat şi viceprimar este toată grila din primărie”.

Viceprimarii din localităţile cu trei mii de locuitori ar primi trei salarii minime pe economie. Sunt ultimii în ierarhia administrativă. În top e primarul Capitalei, cu 9 salarii minime. Adică peste 13 mii de lei brut.

Pentru a acoperi toate majorările prevăzute până în 2020, statul are nevoie de 32 miliarde de lei. Impactul estimat e de 10 la sută din PIB.

Coaliţia de guvernare speră că legea va fi votată până la 30 iunie, astfel încât să fie aplicată din iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite