Cum vor arăta vacanțele în contextul pandemiei de coronavirus

Cum vor arăta vacanțele  în vremea pandemiei  cu COVID-19
Cum vor arăta vacanțele în vremea pandemiei cu COVID-19
12 mai 2020, 11:12

Viața oamenilor s-a schimbat complet odată ce a apărut COVID-19. Distanțarea socială, masca, mănușile de protecție și măsurile de igienă vor trebui urmate cu strictețe chiar dacă în numeroase țări vor fi ridicate restricțiile impuse de autorități. Până la găsirea unui vaccin împotriva COVID-19, viață nu va mai fi fel și va trebui să ne obișnuim cu o altfel de normalitate.

Specialiștii din domeniul sănătății și economiei susțin că va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus și treptat să revenim la muncă, să ne continuăm viața și chiar să mergem în vacanțe.

Atunci când ne vom alege însă destinațiile de vacanță, va trebui să analizăm cu atenție harta rutieră a Europei  și să ne interesăm asupra măsurilor și restricțiilor în vigoare din anumite țări. De asemenea, chiar și pentru destinații interne, va trebui să consultăm harta României pentru a alege ca destinații de vacanță orașe sigure, care nu prezintă risc de infectare cu noul coronavirus sau care au fost plasate complet în carantine.

Panouri din plexiglas pe plaje

Specialiștii din turism din întreaga lume caută soluții pentru amenajarea plajelor și a altor destinații turistice populare, astfel încât să se păstreze distanțarea socială.

Italienii de exemplu au făcut o simulare și propun pentru plaje șezlonguri între panouri de plexiglas.

Călătoriile cu avionul vor fi și ele diferite în lumea post-carantină. Foarte multe aeroporturi din întreagă lume au luat deja măsuri pentru a evita răspândirea coronavirusului. Astfel, persoanele vor trebui să stea la o distanță de 1-2 metri în aeroporturi, cu excepția membrilor aceleiași familii. De asemenea, vor fi distribuiți dezinfectanți pentru mâini.

În SUA, pasagerii din aeroporturi vor trebui să se spele pe mâini timp de 20 de secunde înainte și după ce trec de procedurile de securitate. În Aerportul din Hong Kong se testează un dispozitiv care dezinfectează tot corpul, care poate igieniza în 40 de secunde. Acest dispozitiv va folosi dezinfectanți care omoară bacteriile și virusurile de pe piele și îmbrăcăminte.

Tot în Hong Kong se intenționează introducerea unor roboți autonomi care distrug microbii cu lumina ultravioleta.

Pe Aeroportul din Dubai, pasagerii sunt testați rapid pentru COVID-19, iar rezultatele sunt primite în 10 minute. De asemenea, reprezentanțîi acestei țări spun că este posibilă chiar introducerea unui pașaport de imunitate.

Îmbarcarea în avioane ar putea dura astfel mai mult, de aceea ar putea fi nevoie că pasagerii să ajungă mai devreme în aeroporturi.

Masca ar putea deveni obligatorie în avioane

Măștile de protecție vor deveni obligatorii pentru însoțitorii de zbor și chiar și pasagerii ar putea fi obligați să le poarte pe parcursul călătoriei. Avioanele vor fi dezinfectate temeinic, inclusiv scaunele, tavă pentru masă și centură de siguranță.

Unele companii aeriene, precum cei de la Korean Air iau în calcul și posibilitatea ca însoțitorii de zbor să poarte echipament complet de protecție.

Distanțarea socială va fi respectată și în avioane. Astfel că majoritatea companiilor vor fi obligate să nu rezerve toate locurile din avion astfel încât să lase spații goale între scaune.

Distanțare socială și la destinații

Hotelurile și pensiunile vor trebui și ele să respecte măsurile de distanțare socială și dezinfectare. Astfel că este posibil că în majoritatarea stațiunilor să nu fie deschise toate hotelurile, iar camerele să nu fie nici ele rezervate la capacitate maximă.

Restaurantele vor trebui să pună mesele la distanță una de cealaltă. Alte țări europene discuta despre „coridoarele turistice” pentru a conecta zonele și statele membre mai puțîn afectate de COVID-19.

Grecia ar putea introduce pașaportul de sănătate

Grecia, una dintre destinațiile preferate de români, ar putea introduce un pașaport de sănătate prin care turiștii să dovedească că nu sunt infectați cu noul coronavirus. De asemenea, grecii iau în calcul și varianta că turiștii să fie obligați să facă analize de sânge și controale de temperatura înainte de trecerea frontierelor.

În Santorini au fost montate primele panouri din plexiglas.

După ideea italienilor, pe o plajă din Santorini au fost instalate primele panouri de plexigas în jurul sezlongurilor. Este vorba de plajă Demilmar, localizată în faimosul sat Perissa, cunoscut pentru nisipul sau negru.

Ce se va întâmplă cu turismul din România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au declarat că încă nu ne putem gândi la vacanțe în perioada următoare. Ar putea fi redeschise unele destinații turistice după dată de 1 iunie.

Raed Arafat le-a recomandat românilor să își petreacă vacanțele în România. Secretarul de stat speră că „într-o perioada din vară” să „se poată face turism, dar acum este prea devreme să ne pronunțăm”.

„Am mai zis acest lucru pentru toți care își fac planuri. Trebuie să mai aștepte un pic să vadă cum merg lucrurile. Eu sper să ajungă și aibă și vacanță. Bineînțeles, îndemnul meu este să-și facă vacanțele în România pentru a sprijini industria hotelieră, industria turistică din România și pentru a evita să ajungă în zone în care să aibă probleme și din care să fie nevoie să îi repatriem. Cred că mai trebuie un pic să se gândeasca, să vadă cam ce se va intâmpla și unde vor putea să meargă. Eu sper măcar o perioada din vara să se poată face un turism, cel puțîn un turism cu măsuri compensatorii, dar să aibă loc. În acest moment încă este devreme să ne pronunțăm”, a declarat Raed Arafat.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia