Cum va reacționa Occidentul dacă Rusia va folosi arme chimice? Oficial britanic: „Toate opțiunile sunt pe masă”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
12 aprilie 2022, 14:09

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss a declarat, luni, că Marea Britanie lucrează cu partenerii săi pentru a verifica detaliile relatărilor că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra Mariupolului, unde se crede că mii de oameni au murit în urma unui asediu de aproape şapte săptămâni.

„Există unele lucruri care depăşesc limitele, iar utilizarea armelor chimice va primi un răspuns, şi toate opţiunile sunt pe masă pentru ce ar putea presupune acel răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News, adăugând că serviciile secrete britanice nu au putut verifica veridicitatea relatărilor până în acest moment.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că Rusia ar putea recurge la arme chimice şi a cerut Occidentului să impună Moscovei sancţiuni puternice care să descurajeze chiar şi discuţiile despre utilizarea unor astfel de arme.

„Dacă s-au folosit arme chimice, acesta este un moment foarte important pentru ca premierul nostru (n.r. Boris Johnson) şi alţi şefi de guvern din întreaga lume să se gândească la modul în care am reacţiona”, a declarat Heappey pentru BBC TV. „Preşedintelui (rus) (Vladimir) Putin ar trebui să îi fie clar că folosirea armelor chimice este pur şi simplu inacceptabilă şi nu ar trebui să se aştepte ca Occidentul să stea cu mâinile în sân dacă acestea ar fi folosite”, a subliniat oficialul britanic.

James Heappey a fost întrebat în cadrul BBC Breakfast dacă afirmaţia conform căreia preşedintele Vladimir Putin şi leadershipul rus vor fi „traşi la răspundere” pentru acţiunile lor în Ucraina înseamnă că vor fi judecaţi pentru crime de război.

„Am toată încrederea în instanţele internaţionale”, a răspuns Heappey.

Deşi Heappey admite că preşedintele Putin nu se va prezenta „în curând în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga”, el spune că acest lucru s-ar putea întâmpla „într-un moment în care este posibil să îl tragi la răspundere şi să îl aduci în faţa justiţiei”.

„Tot ce se întâmplă în Ucraina este înregistrat şi el va fi tras la răspundere”, a mai precizat oficialul britanic. „Nu doar Putin, ci toţi cei din reţeaua de comandă de sub el”, a adăugat Heappey, precizând că fiecare soldat rus este responsabil pentru comportamentul lui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite