Cum va fi punctată prima cerință de la Subiectul I.A. din proba de Limba și Literatura Română de la Bacalaureat. Precizări trimise de Centrul de Evaluare din cadrul Ministerului Educației

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație
27 iunie 2023, 09:55

„În evaluarea lucrărilor la proba E a) – limba și literatura română -, se vor puncta, la Subiectul I.A. cerința 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date”, se arată în Nota cu privire la evaluarea lucrărilor.

„Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”, se adaugă în document.

La examenul de luni, Centrul de Evaluare a extras varianta cu numărul 6.

Subiectele 1 şi 2 au fost aceleaşi pentru toată lumea – și la Uman, și la Real. La subiectul 1 a fost un text la prima vedere, cu mai multe cerinţe, printre care şi redactarea unui text argumentativ, iar la subiectul al doilea, evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice în poezia „A mele visuri” de Alexandru Vlahuţă.

Elevii au făcut o petiție luni către ministrul Educației, cerând să fie modificat baremul de corectare pentru primul subiect. Candidaţilor li s-a cerut să indice sensul formulei „de bună seamă” dintr-un text.

Elevii de la profilul Uman au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ studiat, de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Cei de la profilul Real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţile unui text narativ de aceiași autori. Cei mai mulţi au ales fie romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, fie „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu.

CITEȘTE și Căutări pe internet după cuvinte din cerințele subiectului picat la Bacalaureat, la Limba română, înainte ca proba să înceapă. Condițiile de securitate ale probei, verificate de Centrul de Evaluare în Educație

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite