Cum urmărim evoluția COVID-19. Înțelegerea fazelor bolii este extrem de importantă în prevenirea evoluției

24 decembrie 2020, 14:54

Înțelegerea fazelor bolii COVID19 este extrem de importantă în prevenirea evoluției spre forme critice în cazul infecției cu SARS-CoV-2, explică medicii. Aceștia au convingerea că mulți dintre pacienții care au murit din cauza infectării ar fi putut fi salvați dacă ajungeau mai devreme la spital.

Infectarea cu SARS-CoV-2 are o perioadă medie de incubație de 5-7 zile din momentul contractării virusului. În această perioadă pacientul nu prezintă simptome, dar poate deveni contagios.

Urmează apoi primul stadiu propriu-zis al bolii, cu simptome precum febră, frisoane, durere în gât, durere de cap, de mușchi, uneori toracice, sau pierderea gustului și mirosului. Acestea nu sunt întotdeauna intense, durează câteva zile, apoi se pot diminua sau chiar dispărea.

Dacă pacienții prezintă simptome mai intense sau prelungite, cu un ușor sprijin medicamentos prescris de medic, imunitatea reușește să blocheze evoluția bolii spre forme severe.

Până acum, la aproximativ 60% dintre bolnavi, cei care au avut forme asimptomatice și ușoare, boala s-a oprit în această primă fază. În faza a II a, virusul depășește prima linie de apărare de la nivelul nasului și faringelui și trece în sânge, ajungând să afecteze cel mai frecvent plămânii, dar și sistemul nervos, inima, ficatul, rinichii sau alte organe.

Prezența la spital este esențială dacă s-a ajuns în această fază. Stadiul al III lea este cel în care apar tulburări care duc spre forme severe de boală ce necesită intervenție în secția de Terapie intensivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă