Cum sunt ajutaţi studenţii străini să se integreze în România

26 septembrie 2017, 11:00

Pentru orice boboc, există o problemă de adaptare la cerinţele universitare, iar şocul mutării într-o altă ţară poate fi resimţit din plin. De aceea, Universităţile de Medicină şi Farmacie, respectiv Medicină Veterinară, au creat un seminar de integrare studenţilor străini. Tinerii au vizitat facultăţile, au cunoscut decanii şi au făcut cursuri de iniţiere în limba română. Cei mai mulţi o vorbesc destul de bine după un an.

Seminarul îşi propune să îi ajute pe străini să se integreze mai uşor în viaţa studenţească din România. Cei mai mulţi vin să înveţe din Franţa, Maroc şi Algeria. La Cluj este una dintre cele mai mari comunităţi francofone din România.

La medicină studiază peste 2.500 de străini, printre care şi tineri cu origini  româneşti. Tatăl lui Ioan este belgian, iar mama româncă. A trăit toată viaţa în Belgia, dar a ales să înveţe în România.

“Aici, direct în primul semestru ai practică, vezi pacienţi. La anatomie ai acces la cadavru din primele săptămâni. E foarte practic şi se învaţă multă patologie, deci ce nu prea se întâlneşte în Belgia”, spune Ioan Marc.

Studenţii francofoni au fost vizitaţi de ambasadoarea Franţei în România.

“Vreau să le transmit sprijinul meu şi să le spun cât de norocoşi sunt că se află aici. Au condiţii excelente pentru a învăţa, sunt la o universitate de înaltă clasă şi vor petrece şase ani într-un mediu plăcut”Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România.

„Noi le-am făcut şi un ghid, o aplicaţie pe mobil care îi îndrumă, de la probleme de sănătate, la farmacii, iar ei se descurcă, astfel încât majoritatea vorbesc deja limba română”, precizează decanul UMF prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

Pentru un an de studiu, studenţii străini plătesc între 3.500 şi 6.000 de euro, în funcţie de specializare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite