Cum sunt afectate consumul, producția și creșterea economică de creșterea prețurilor. Vârful scumpirilor ar urma să fie atins în iunie

16 mai 2022, 19:07

Creșterile de prețuri fără precedent îi determină pe clienți să își schimbe obiceiurile de consum. Și alimentele, și produsele nealimentare s-au tot scumpit încă din prima parte a anului trecut. Luna trecută, majorările au fost și cu peste 13 la sută mai mari față de acum un an.

Proprietarii magazinelor de cartier reclamă că și ei cumpără marfa mai scump de la furnizori. Așa că nu pot reduce prețurile, oricât ar dori. Caută alte soluții pentru a aduce produse mai ieftine la raft.

CĂTĂLIN SCARLAT, proprietar de lanț de magazine: Furnizorii noștri vin cu niște prețuri pe care uneori se întâmplă să le schimbe chiar săptămânal. Noi, nefiind un lanț foarte mare de magazine, nu avem decât să acceptăm. La unele dintre ele putem reduce sau căutăm soluții să fie produse din import, cu un preț mai bun.

Reprezentanții unor mari lanțuri comerciale încearcă să coboare prețurile și prin renegocierea contractelor de achiziție.

ALEXANDRU ȘOACĂTE, reprezentantul unui retailer: E clar că sunt și anumite creșteri care sunt și speculative dar asta este și datoria noastră, a retailerilor, să le identificăm, pe acele creșteri care nu sunt justificate, să le negociem și să le ținem sub control.

Problema este că şi procesatorii au cheltuieli de producţie mai mari. Iar înlocuirea produselor românești cu altele, mai ieftine din import, și renegocierea vânzărilor sunt probleme în plus.

SORIN MINEA, preşedinte, Federaţia Romalimenta: Preţurile la care cumpără ei sunt preţurile într-adevăr unele dintre cele mai mici de pe piaţă. Deci nu văd ceea ce se poate face în plus. Şi pot să spună – Germania îmi oferă produse mai ieftine decât voi în România, cu transportul inclus. Voi ce faceţi?

Economiștii se așteaptă ca reducerea consumului să afecteze creșterea economică.

DRAGOŞ CABAT, analist financiar: Consumatorii au mai puţini bani şi nu vor mai consuma atât de multe bunuri care nu sunt de primă necesitate. Lucrul acesta va însemna creştere economică mai mică.

Economiștii Băncii Naționale au anunțat deja că prețurile vor continua să crească, iar vârful scumpirilor ar urma să fie atins în iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite