Cum sunt afectate animalele de companie de petardele şi focurile de artificii de Revelion. Efectul este groaznic. În ultimii ani s-au făcut zeci de petiții pentru interzicerea petardelor, dar nu s-a reușit decât înăsprirea sancțiunilor

18 decembrie 2021, 15:31

Mini, cãțelușa familiei Crișcă, a avut un sfârșit tragic. Chiar dupã noaptea de Revelion, dupã ce s-a speriat de zgomotul puternic produs de petardele aprinse în apropierea casei.

În cabinetele veterinare, tot mai mulți proprietari de animale cer calmante pentru patrupedele lor, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Medicul Peter Mădăraș are în fiecare an astfel de cazuri. Chiar și propriul câine a fugit de acasã din cauza petardelor.

În unele cazuri, după un astfel de episod traumatizant, câinii nu își mai revin niciodatã. În farmacii există peste 10 sortimente de medicamente care îi ajută pe cãței sã treacã peste aceastã perioadã. Unele trebuie administrate cu o lunã înainte de perioada criticã pentru a-și face efectul. O altă soluție este dresajul.

Numeroase petiții, semnate de mii de oameni, au fost depuse de asociațiile care luptă pentru drepturile animalelor. Au cerut interzicerea definitivã a petardelor.

Un proiect de lege va fi depus în Parlament la începutul anului viitor.

Potrivit legislației actuale, articolele pirotehnice cu risc scãzut pot fi vândute doar persoanelor peste 16 ani, iar cele din categoriile cu risc mediu sau mare sunt interzise.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite