Cum se tratează melanomul malign. Medic oncolog: Este bine să nu aşteptăm primele simptome, acest cancer nu are niciun fel de simptom

5 ianuarie 2018, 12:23

În 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienții au șanse de supraviețuire de maximum cinci ani de la depistarea afecțiunii.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele. 90% dintre cazurile de melanom sunt asociate cu expunerea la raze ultraviolete, fie că acestea sunt naturale sau artificiale. Medicii specialişti îi sfătuiesc pe oameni să evite expunerea neprotejată la razele soarelui şi să meargă periodic la controale.

Invitat într-o Ediţie Specială la TVR, medicul oncolog Dan Corneliu Jinga a vorbit despre cauzele acestui tip de cancer, despre noile tratamente care au mărit considerabil speranţa de viaţă a bolnavilor şi a avertizat că melanomul malign nu are niciun fel de simptom.

“În ultimii 20 de ani incidenţa melanomului malign a crescut major. Motivele sunt expunerea frecventă la soare, reducerea stratului de ozon – ceea ce permite trecerea rapidă a radiaţiilor ultraviolete – şi poate chiar o schimbare a comportamentului bolii. Este bine să nu aşteptăm primele simptome, aici este problema. Acest cancere nu au niciun fel de simptom. Nici măcar medicii oncologi sau alţii decât dermatologii nu sunt în stare să pună diagnosticul doar prin examen clinic. Şi atunci, populaţia trebuie avertizată privitor la expunerea la radiaţii solare, privitor la consultul unui medic dermatolog pentru leziunile cutanate, mai ales când acestea sunt în număr mare. Aici este paradoxul: nu îţi vine să crezi că o leziune atât de mică poate conduce, în doi-trei ani, la o boală atât de gravă”, a explicat medicul Dan Corneliu Jinga.

“Ca tratament în fazele incipiente este unul singur: excizia chirurgicală. Este un tratament puţin costisitor. Când poate recidiva? Aici a fost surpriza oncologiei în ultimii 30 de ani. A fost primul cancer pentru care s-a demonstrat că melanomul poate recidiva oricând în primele şase luni sau în următorii 30 de ani. (…) Rata mare de recidivă este în primul an şi apoi în primii trei ani. După trei ani, scade foarte mult, încât ajungem la controale anuale. Începând cu anul 2011, în Statele Unite şi, ulterior, în întreaga Europă, inclusiv în România, au fost introduse pentru acest tip de cancer medicamente extrem de novatoare. Din 2011, strategia de tratament pentru stadiile III şi IV s-a schimbat radical, iar speranţa de viaţă a pacienţilor a crescut considerabil, mărindu-se şi de 10 ori, ceea ce este fabulos”, a mai spus doctoral oncolog Dan Corneliu Jinga.

“Cremele de protecţie nu sunt suficiente dar sunt obligatorii. Nu vă bazaţi exclusiv pe cremă, crema vă ajută, dar nu rezolvă deloc această problemă” Dan Corneliu Jinga, medic oncolog.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite