Cum se învață într-o școală cu grad de risc seismic 1, Liceul de Artă din Brăila: În Corpul B, daca bagi pumnul în el, pică fundația, curge apa pe pereți, spune un părinte

22 februarie 2023, 17:49

În Brăila, un corp al Liceului de Artă Haricleea Darclee e încadrat în grad 1 de risc seismic. Din 2019 există un raport care atestă că această clădire reprezintă un pericol. Totuși, până acum nu a început nicio reparație.

Gheorghe Constantin, director, Liceul de Artă Haricleea Darclee: S-a luat decizia relocării elevilor din corpul B care e cu risc seismic 1. De luni, copiii nu vor mai intra în acel corp de clădire. Demersurile cu mutarea copiilor de acolo au început din octombrie.

Din cei aproape 1.000 de elevi ai Liceului de Artă, peste 400 învățau în această clădire. Iar de luni, vor fi mutați în alte locuri din oraș. Părinții copiilor sunt revoltați că până acum nu s-a făcut nimic.

Adrian Barbu, reprezentant părinți în Colegiul profesoral: Corpul B, dacă bagi pumnul în el, pică fundația, dacă pui mâna pe pereți, curge apa pe lângă tine. Se știe că este cu risc seismic de foarte mulți ani, noi am făcut o petiție vreo 800 de părinți. Pe 3 noiembrie s-a făcut. Trebuia să ne întâlnim cu domnul primar, nu s-a mai realizat nicio întâlnire.

În pericol sunt și elevii și profesorii Liceului Pedagogic din Iași care funcționează într-o clădire cu risc seismic 1.

Lăcrămioara Iordăchescu, director Colegiul Național Pedagogic ” Vasile Lupu” din Iaşi: Soluţia a fost de repartizare a claselor la şcolile din apropiere.

39 de școli și anexe din toată țara trebuie consolidate urgent. Iar ministrul de Interne și cei ai Educației și Dezvoltării i-au pus în temă pe prefecți, iar până vineri trebuie să găsească clădiri în care vor fi mutați elevii de la școlile care intră în reparații.

Ligia Deca, ministrul Educației: Numai azi avem 3 județe cu expertize pentru risc seismic făcute de primării și necomunicate școlilor. Adică e lăsată încă la primărie, dar inspectoratul sau școala nu știu că o anumită clădire se află sub risc seismic.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Vom crea un program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor clădirilor de școli care sunt expertizate în risc seismic 1.

Guvernul a direcționat 51 de milioane lei din fondul de rezervă către mai multe localități din Gorj, pentru a fi reparate 16 școli avariate după seismul de săptămâna trecută.

Premierul Nicolae Ciucă: Nu aș vrea să se înțeleagă că trecem responsabilitatea la autoritățile locale, nu. Guvern, ministere, împreună cu autoritățile locale vom asigura punerea în aplicare a tuturor acestor planuri.

Guvernul vrea să reducă și birocrația pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru ca acestea să poată fi reparate mai repede. Practic, avizele, certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție se vor obține mai ușor. Actul normativ va fi adoptat săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite