Cum salvezi o barză. Sfaturi de la specialiştii Societăţii Ornitologice Române

FOTO: Societatea Ornitologică Română
FOTO: Societatea Ornitologică Română
21 martie 2018, 17:17

Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

Cum puteţi ajuta berzele

1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar.

__________________________________________________________________

„Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenții. S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.

Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic.

Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puțin în București și în zona de sud a țării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă. Și la ele, măsurile de prim ajutor sunt simple.

„Ca să nu ajungeți să culegeți păsări înghețate din zăpadă, cel mai bine este să preveniți acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

____________________________________________________________________

Dacă totuși ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:

1. Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

2. Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.

3. În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).

4. Puneți-i apă alături.

5. Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.

6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar.

De 3 ani, Societatea Ornitologică Română a instalat hrănitori în 14 orașe din România, pentru a ajuta păsările să treacă de iarnă.

Din 2017, SOR a dezvoltat alături de Enel România prima aplicație Uite Barza, cu ajutorul căreia se realizează recensământul berzelor albe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Una din cinci specii migratoare din lume este în pericol de dispariție - raport ONU