Cum să vă feriți de căpușe și alte mușcături de insecte

Cum să vă feriți de căpușe și alte mușcături de insecte
Cum să vă feriți de căpușe și alte mușcături de insecte
4 iunie 2020, 15:32

În timp ce anumite mușcături provoacă doar  umflături și înroşiri ale pielii,altele au efecte dezastruoase asupra sănătății din cauza virușilor introduși în organism. În ultimii ani ați auzit fără îndoială de Zika, Boala Lyme sau de West Nile, toate transmise prin mușcături de insecte. Cercetătorii susţin că schimbările climatice au dus la o creștere exponențială a numărului de oameni atacați de insecte și care s-au îmbolnăvit grav.

Iată cum să vă feriți de ele și ce puteți face dacă ați fost mușcați!

Căpușe

În fiecare an, odată cu instalarea sezonului cald la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă pacienți mușcați de căpușe. Acestea se întâlnesc în general, în zonele cu iarbă înaltă și în cele umbroase așa încât în excursii încercați să rămâneți pe cărările bătătorite.

Hainele lungi sunt indicate iar dacă optați pentru culori deschise veți putea remarca imediat dacă aveți o căpușă pentru că aceasta este maronie sau negră.( același lucru e valabil și pentru pureci). Este indicat să folosiți înainte de plimbarea în aer liber un repelent anti-căpușe. Ideal ar fi să achiziționați şi o trusă specială de la farmacie cu pensetă, bandaje și dezinfectant.

În cazul în care ați fost mușcați,trebuie să scoateți căpușa, de obicei fiind necesară o pensetă. Acesta este o măsură de prim ajutor, mai ales dacă sunteți departe de un centru medical. Căpușele sunt responsabile pentru boală Lyme, o maladie foarte gravă care afectează inima și sistemul nervos.

Fiți atenți la următoarele simptome: dureri de cap sau gât, ganglioni umflați, febră și oboseală! Sunt semne că trebuie să consultați de urgență un medic.

Atenție și la animalele de companie dacă v-au însoțit la plimbare !

Viespi și albine

Dacă știți că aveți o alergie la înțepăturile de albine sau alte insecte nu uitați să puneți în rucsac și  un antihistaminic prescris de medic. În vârf de munte sau în drumeții nu o să aveți cui să cereți ajutorul.

Alegeți haine lungi fără imprimeuri viu colorate sau florale. Nu folosiţi un parfum puternic mai ales dacă preferați esențele florale sau dulci! Același lucru este valabil și în cazul unui picnic. Albinele și viespile sunt atrase de apă și de mâncărurile zaharoase. Dacă o viespe roieşte în jurul vostru nu vă agitați! Dând din mâini s-ar putea să o faceți și mai agresivă.

Dacă v-a înțepat o albină va trebui să scoateți acul. Spălați zona cu apă și săpun. Ideal ar fi să puneți comprese cu gheață și să luați un analgezic pentru durere și după caz un antihistaminic pentru alergii (dacă v-a prescris medicul). Cei mai mulţi oameni au simptome uşoare  constând în înroşirea pielii din jurul înţepăturii şi o tumefiere a zonei pentru 24 ore. Până acum nu există un antidot la veninul albinelor și viespilor. Pentru cei alergici care prezintă simptome de la prurit la dificultăţi de respiraţie este indicat să chemati ajutor specializat de urgență.

Țânțari

Nu scorpionii sau păianjenii veninoși omoară cel mai mare număr de oameni anual  ci țânțarii. Sunt considerați de către cercetători cei mai letali asasini din toată fauna planetei, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Sunt responsabili pentru mai mult de 1 milion de morți în fiecare an. Înțepăturile lor provoacă malarie, febră galbenă sau dengue, encefalită,etc.

Este destul de greu să vă feriți de ei dar puteți lua câteva măsuri. În interior puneți plase la ferestre și la uși, folosiți plante (ex:busuioc) și uleiuri esențiale (ex:lămâie) sau aparate speciale care îi alungă.  În exterior puteți utiliza sprayuri cu soluții antiţânţari. Verificați proveniența acestora ca să vă asigurați că nu sunt toxice pentru pielea dumneavoastră. Evitați zonele cu umezeală. Țânțarii le preferă pentru că își depun ouăle în jurul acestora .

Dacă ați fost întepaţi încercați să nu frecați zona pentru că nu veți obține decât o iritaţie și mai mare. Folosiți geluri  antihistaminice speciale pentru înțepăturile de insecte. Dacă aveți dureri de cap, faceți febră sau vi se umflă ganglionii consultați un medic.

Autor : Monica Nicolescu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite