Cum să rezolvați problemele create de purtarea măștilor

După folosirea măştilor nu uitaţi să le aruncaţi sau să le sterilizați
După folosirea măştilor nu uitaţi să le aruncaţi sau să le sterilizați
16 aprilie 2020, 11:10

Pielea sensibilă se irită

Efectul de saună  pe care îl produc măștile atunci când  respirați duce la umezirea și încălzirea excesivă a pielii din jurul gurii și nasului. Pe perioade scurte, acesta nu afectează tenul foarte tare dar cu cât utilizați masca mai multe ore fără întrerupere, efectele se vor agrava. În mass media au apărut în ultimele zile imagini cu medici și asistente prezentând vânătăi, înroşiri și chiar leziuni ale feţei din această cauză.

Dermatologii recomandă înainte și după purtarea măștilor, să vă spălați atât mâinile cât și fața cu un săpun sau o spumă de curățat pentru a preveni excesul de sebum și astuparea porilor. Apoi trebuie să o uscați foarte bine și să aplicați o loțiune hidratantă care va împiedica degradarea pielii. Dacă iritaţia s-a produs deja, spălați bine fața și apoi aplicați un unguent care ajută la refacerea epidermei.

Lentilele ochelarilor se aburesc

Dacă purtați ochelari, vă confruntați în această perioadă cu aburirea lentilelor, atunci când purtați mască. Gestul corect este să vă spălați pe mâini, să ștergeți lentilele și apoi să vă spălați din nou pe mâini. Acest lucru este incomod atunci când vă aflați la serviciu sau într-un supermarket, mai ales că va trebui probabil să o luați de la capăt imediat ce îi puneți pe nas.

În cabinetele de optică medicală există soluții de stopare a condensului, adaptate materialului din care sunt fabricate lentilele ochelarilor dumneavoastră.

O altă idee ar fi să le ștergeți cu săpun lichid, glicerină sau chiar pastă de dinți și apoi să le clătiți. E o soluție facilă când sunteți în izolare. Dacă știți însă că aveți lentile care au suportat anumite tratamente, consultați un specialist optician, pentru a nu le strica.

Problemele dermatologice se acutizează

Dacă suferiți de acnee, problemele dumneavoastră se vor acutiza, cel mai probabil. Este nevoie să utilizați o igienă mult mai riguroasă a tenului. Puteți folosi produse antiacneice  pe bază de extract de arbore de ceai sau acid salicilic. În cazul în care observați alt gen de iritații sau eczeme, cu care nu sunteți familiarizați, luați legătura cu un medic dermatolog. Acesta v-ar putea indica unguente cu antibiotic sau antimicotice. Există acum programe online,prin care puteți primi consultații acasă, de la medici specialiști.Totodată este recomandat să renunțați la fondul de ten și la machiajul excesiv . Atunci când transpirați sub mască, aceasta vă  împiedică tenul să respire și vă va bloca și infecta porii.

Masca devine purtătoare de viruși

Măștile sunt menite să acționeze ca o barieră pentru a vă ajuta să nu fiți infectați. În timp ce stopează contaminarea, pot deveni chiar ele, sursă de agenți patogeni.

Pentru a evita infectarea, Organizația Mondială a Sănătății va îndeamnă să nu duceți mâinile la față , să vă spălați pe mâini înainte să scoateți sau puneți  masca și după ce ați dat-o jos. Nu uitaţi să începeți, trăgând de elasticul din dreptul unei urechi, în nici un caz din faţă!

Atenție la telefonul mobil ! Este unul dintre cele mai contaminate obiecte, având în vedere că îl luați peste tot și îl lăsați pe diferite suprafețe. Așadar atunci când vreți să vorbiți cu cineva, fie îl dați pe speaker , fie îl dezinfectați mai întâi. Altfel riscați să contaminați masca.

După folosirea măştilor, nu uitaţi să le aruncaţi sau să le sterilizați !

Autor: Monica Nicolescu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite