Cum sa purificați aerul din casă în această perioadă

Cum sa purificați aerul din casă în această perioadă
Cum sa purificați aerul din casă în această perioadă
22 aprilie 2020, 19:06

Iar acum că sunteți izolați de zile întregi în interior, împreună cu întreaga familie cu telemunca, activități domestice și sport, gradul de poluare crește alarmant. Există însă  mai multe metode care vă vor asigura că aerul pe care îl respirați nu este plin de microbi și care vă vor ajuta să vă păstrați sănătatea.

Aerisirea nu este suficientă

Cel mai simplu gest de a aduce un val de aer curat, oxigenat în camere este de a deschide larg ferestrele, câte 10-15 minute, de trei ori pe zi. Astfel atmosfera încărcată din apartament va fi înlocuită cu una proaspătă. Este de ajuns ? Nicidecum, afirmă specialiștii, atunci locuiești într-un oraș mare sau lângă o sursă de poluare intensă. Acolo, au arătat măsurătorile este mai rău afară decât în casă . De exemplu, în ultimele luni au existat numeroase sesizări la Ministerul Mediului privind gradul noxelor din aerul respirabil în București și județul Ilfov.

Plante care îți oxigenează casa

Nu toată lumea locuiește  în mijlocul naturii sau la liziera unei păduri.Puteți să aduceți însă natura în casă. Plantele de apartament vă ajută în mare măsură dacă sunteți atenți ce specii alegeți. Cercetătorii de la  NASA au identificat câteva plante care  ne protejează de substanțele dăunătoare întâlnite de obicei în locuințe precum amoniac, benzen, formaldehidă, pesticide, tutun, etc. Frunzele le absorb și le trimit spre rădăcini unde vor fi consumate de microorganisme. Cele mai puternice astfel de plante în lupta cu poluarea sunt palmierii, dracena,ficusul,iedera englezească, feriga și aloea.

Apelați la tehnologie !

Purificatoare, umidificatoare, ionizatoare sau dezumidificatoare….toate au fost inventate pentru a optimiza calitatea aerului la interior. Dacă vă gândiți la munte sau la mare , atmosfera  este caracterizată de ionizare, oxigenare sau ozonare. De aceea vă simțiți atât de bine când vă aflați pe plajă sau pe crestele înalte. Corpul primește astfel un ajutor pentru a putea fi sănătos. Tehnologia încearcă să imite efectul naturii. Priviți locuința dumneavoastră, așa cum ar face-o un specialist: dacă există condens sau igrasie aveți nevoie de un dezumidificator, dacă dimpotrivă aerul e prea uscat alegeți un umidificator. Într-o încăpere, umiditatea este bine să fie reglată între 35-45%. Chiar și la buletinele meteo se anunță presiunea și umiditatea din atmosferă, două componente a căror acțiune  afectează corpul uman.

Folosiți puterea naturii!

Atunci când pășiți într-o încăpere, simțul olfactiv vă dă imediat indicaţii despre starea de curățenie și prospețime a acelei camere. Evitați odorizantele chimice deși cu ajutorul acestora obțineți un efect imediat. Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din SUA a tras un semnal de alarmă împotriva lor,  susținînd că acestea conțin de multe ori un adevărat cocktail de substanțe chimice. Verficaţi cu atenție eticheta produsului!

O soluție pentru a parfuma plăcut încăperile și a vă proteja sănătatea în același timp o reprezintă utilizarea uleiurilor esențiale. Efectele aromaterapiei sunt deja certificate și veți obține pe lângă o ambianță plăcută și un aliat de nădejde în lupta contra microbilor. Uleiul din arbore de ceai, chiar dacă are un miros pregnant distruge acarienii, are acțiune antibacteriană și stimulează sistemul imunitar. Uleiul de lămâie purifică aerul ca și cel de eucalipt iar cel de lavandă este  recunoscut pentru efectul său antibacterian și antiviral.

Curățenie temeinică

Nu vă gândiți doar la problemele grave cum ar fi mucegaiul și zonele cu igrasie care ar trebui tratate imediat sau la o curățenie generală ci la gesturile pe care trebuie să le faceți zilnic. Aveți grijă ca atunci când vă întoarceți în casă să nu deveniți sursa contaminării acesteia. Dezinfectați atât încălțămintea,îmbrăcămintea, cumpărăturile cât și cheile cu care ați venit! Izolarea a dus la concentrarea multor activități în interiorul locuințelor așa încât aerul în interior este poluat într-un grad mult mai mare decât înainte. Un procent mai mare de dioxid de carbon, creșterea umidității sau dimpotrivă încălzirea aerului pot duce la oboseală, somnolență, agravarea problemelor de sănătate sau  apariția alergiilor. Stabiliți-vă un plan al curățeniei și țineți-vă de el: de la ștersul prafului, dezinfectarea bucătăriei și băilor la datul cu aspiratorul,etc. Nu abuzați însă de dezinfectanți și detergenți! Este adevărat că vor omorî  microbii dar prin vaporii toxici pe care îi degajă vă vor agresa sistemul respirator. O soluție ar fi cea a alegerii produselor de curățenie bio bazate pe oțet, alcool  și bicarbonat de sodiu.

Așadar: aerisiți, împrospătaţi și purificați aerul din casă pentru o sănătate maximă!

Autor: Monica Nicolescu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite