Cum să ne informăm corect despre Covid-19

Pandemia de coronavirus a adus și în România, ca mai peste tot, teamă și bulversare, stare de urgență, suspendarea activităților sociale publice, răzbunarea birocrației și a incompetenței în puncte cheie, și lista poate continua. Criza aduce însă la lumină și oameni: angajați și antreprenori care își fac responsabil treaba în domeniul lor, decidenți implicați, funcționari empatici, voluntari care ajută semeni, vizionari.

08 Aprilie 2020, 14:18 (actualizat 08 Aprilie 2020, 14:21) |
Cum să ne informăm corect despre Covid-19

Printre ei, o echipă de 1200 de voluntari, specialiști în diverse domenii, condusă de Bogdan Ivanel, un român care a studiat în străinătate. Acum 4 ani, impresionat de tragedia de la Colectiv, tânărul dr în drept, a decis împreună cu trei prieteni să ajute cumva societatea civilă din România. De atunci construiește soluții de coagulare a energiilor din societatea românească, împreună cu comunitatea de voluntari Code for Romania.

Acum, soluțiile lor prompte fac posibilă informarea corectă în vremuri care impun calm, precauție și organizare specială. Inițiativa lor pune deja la dispoziția românilor un set de 3 (altele 3 sunt în lucru) platforme online  de informare la zi despre COVID-19.

Proiectul este ”realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic. Proiectul este realizat în cadrul Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență” este mesajul de prezentare al echipei.

De pe site-ul stirioficiale.ro sau independent de acesta pot fi accesate și celelalte două linkuri deja funcționale: datelazi.ro. și cetrebuiesafac.ro. Sunt în lucru diasporahub.ro, rohelp.ro, stamacasa.ro.

Pe platforma cetrebuiesafac.ro, se pot găsi ”toate informațiile de care avem nevoie” în perioada asta. Autorii s-au gândit să răspundă la întrebări frecvente și să demonteze miturile proiectate deja în colectivități despre COVID-19. Tot pe această platformă sunt puse la dispoziție informații utile privind transmiterea noului virus, descrierea simptomelor, măsurile de protecție pe care le putem lua pentru noi, familia și casa noastră. Există sfaturi concrete pentru părinţi, strategii de viaţă pentru momentul de după ieşirea din carantină, tehnici de auto+protejare destinate celor care dau o mână de ajutor semenilor cu risc crescut de îmbolnăvire.

Pe datelazi.ro se găsesc actualizate datele despre numărul cazurilor înregistrate în fiecare judeţ, zonele roșii din țară, numărul cazurilor de COVID-19 în funcţie de vârsta pacienților afectați. Echipa de realizare încearcă să vină în sprijinul publicului și al mass-media din România, facând posibil accesul într-o formă grafică ușor de urmărit a datelor din surse oficiale despre evoluția cazurilor COVID-19. Modelul folosit de autori este portalul de informare din Singapore.

Pe stirioficiale.ro sunt trei butoane active prin care se pot accesa oricând informările Grupului de Comunicare Strategică, toate ordonanțele militare și hotărârile guvernamentale cu măsurile de combatere a virusului COVID-19 și se pot vedea, în timp real, declarațiile video ale oficialilor privind situația pandemiei.

Voluntarii de la Code for Romania lucrează la platformele de informare convinși fiind că ”o sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media”. Iar în această perioadă, tocmai  informarea permanentă, din surse sigure şi credibile, devine esenţială.

Autor: Mihaeala Căciuleanu

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI