Nu mai ai nicio scuză: dulapul cu haine, ordonat în 2 timpi şi 3 mişcări! De câte motive mai ai nevoie pentru a-ţi face ordine în dulapul cu haine? Să fie oare faptul că, de câte ori îi deschizi uşile, un lucru sau altul îţi cad în cap? Pentru a găsi tricoul preferat, trebuie literalmente să îl smulgi de sub un teanc imens şi dezordonat? Frecventele comentarii ale partenerului tău de viaţă, care te acuză că eşti dependentă de cumpărături? Oricare ar fi motivul, ştii şi tu că trebuie să o faci, aşa că ne-am gândit că o mână de ajutor nu ţi-ar strica, mai ales acum, când ai ceva timp în plus la dispoziţie.
Sortează totul
Scoate din dulap obiectele unul câte unul şi împarte-le în 4 categorii:
Fă cadou, donează sau aruncă
Alege-le dintre lucrurile din categoria Niciodată pe acelea care nu mai pot fi reparate. Împachetează-le pentru a le arunca.
Sortează ceea ce ai putea dărui unor prietene, surorii sau mamei tale (de exemplu aceea bluză nou-nouţă, cu eticheta pe ea, pentru care sora ta mai mică te-a invidiat nu demult). Ai grijă ca aceste lucruri să fie noi sau curate, călcate şi în perfectă stare. Împachetează-le în pungi separate şi pune un sticker cu numele destinatarei pe fiecare pungă.
Restul, pentru care nu ai găsit destinatar, pot fi donate unei organizaţii caritabile. Dacă e vorba de piese foarte scumpe şi în stare excelentă, poți încearca să găseşti un magazin cu îmbrăcăminte second-hand care le-ar putea accepta sau să le vinzi pe unul dintre multele grupuri disponibile în acest scop în social media.
Ce faci cu categoria Poate?
Priveşte cu atenţie lucrurile din categoria Poate, care, de multe ori, este cea mai consistentă. Împarte-le ca mai sus, după regula Mereu / Niciodată / Poate. Fii obiectivă: ce mai înseamnă lucrul respectiv pentru tine în acest moment, nu în urmă cu 10 ani? Fii nemiloasă – un tricou vintage, de pe vremea când erai adolescentă îi poate sta bine fiicei tale, nu ţie. Nu te lăsa impresionată de etichete – o piesă semnată de un designer sau care a fost foarte scumpă nu va deveni brusc utilă dacă nu ai purtat-o niciodată!
Evaluează spaţiul
Una dintre cele mai mari probleme, în afară de excesul de obiecte dintr-un dulap, este modul defectuos de organizare al spaţiului, numărul insuficient de rafturi sau bare pentru agăţarea hainelor.
Pentru a vedea dacă dulapul tău este bine împărţit pentru lucrurile pe care le ai, distribuie hainele pe care ai decis să le păstrezi după următoarele categorii: articole scurte, de pus pe umeraş; articole lungi, de pus pe umeraş; pantofi; genţi; articole care se împăturesc; articole mici – lenjerie, ciorapi, mănuşi, fulare,etc.
În funcţie de cât de multe şi de voluminoase sunt lucrurile din fiecare categorie, vezi dacă ai suficient de mult spaţiu pentru ele în dulap. Dacă nu, încearcă să ajustezi interiorul acestuia astfel încât lucrurile să încapă în mod ordonat. Adaugă sau scoate din rafturi, bare sau sertare. Prinde pe interiorul uşilor cârlige pentru centuri şi curele.
Finalul glorios
Acum, când ai selectat doar ceea ce porţi cu adevărat şi când dulapul tău este perfect adaptat nevoilor, reaşează hainele. Modul în care le sortezi depinde de tine, important este să îţi stabileşti un sistem şi să îl respecţi de acum înainte. Sistemele principale de sortare ar putea fi: după culoare, după stil / ocazie (de birou, sport, de seară, etc.) sau sub formă de ţinute complete (inclusiv bijuterii şi pantofi).
Dacă spaţiul îţi permite (ai un dressing sau un alt şifonier disponibil), păstrează la îndemână numai articolele pe care le porţi în sezonul respectiv şi pe cele de purtat între sezoane. O altă opţiune este să foloseşti geamantanele şi genţile de călătorie goale, pe care nu le utilizezi pentru moment, pentru a depozita hainele corespunzătoare celorlalte sezoane.
Tot ce îți rămâne de făcut este să fii consecventă și să păstrezi ordinea. Acest lucru te va ajuta să iei decizii înțelepte cu privire la viitoarele achiziții vestimentare, îți va rotunji bugetul prin potențiala valorificare a unora dintre cumpărăturile făcute din impuls și îți va ușura alegerile, atunci te vei pregăți să pleci de acasă.
Autor: Smaranda Vornicu