Cum să îți faci ordine în dulapul cu haine

Nu mai ai nicio scuză: dulapul cu haine, ordonat în 2 timpi şi 3 mişcări! De câte motive mai ai nevoie pentru a-ţi face ordine în dulapul cu haine? Să fie oare faptul că, de câte ori îi deschizi uşile, un lucru sau altul îţi cad în cap? Pentru a găsi tricoul preferat, trebuie literalmente să îl smulgi de sub un teanc imens şi dezordonat? Frecventele comentarii ale partenerului tău de viaţă, care te acuză că eşti dependentă de cumpărături? Oricare ar fi motivul, ştii şi tu că trebuie să o faci, aşa că ne-am gândit că o mână de ajutor nu ţi-ar strica, mai ales acum, când ai ceva timp în plus la dispoziţie.

16 Aprilie 2020, 10:18 (actualizat 16 Aprilie 2020, 10:20) Știrile TVR |
Foto Karolina Ostrzolek / Pexels

Sortează totul

Scoate din dulap obiectele unul câte unul şi împarte-le în 4 categorii:

  • Mereu – în aceasta categorie, intră obiectele pe care le porţi aproape constant şi care îţi stau foarte bine.
  • Niciodată – cuprinde obiectele pe care nu le porţi niciodată din diferite motive (nu îţi mai vin, nu îţi place cum îţi stau, le-ai cumpărat doar pentru că erau la reducere, au defecte / pete, etc.).
  • Uneori – obiecte pe care le porţi din când în când şi sunt importante pentru a completa anumite ţinute.
  • Poate – include obiecte la care ai renunţa, dar nu o faci pentru că: le-ai primit cadou şi îţi amintesc de ceva/cineva, au fost foarte scumpe atunci când le-ai cumpărat, speri că modă să se întoarcă etc.

Fă cadou, donează sau aruncă

Alege-le dintre lucrurile din categoria Niciodată pe acelea care nu mai pot fi reparate.  Împachetează-le pentru a le arunca.

Sortează ceea ce ai putea dărui unor prietene, surorii sau mamei tale (de exemplu aceea bluză nou-nouţă, cu eticheta pe ea, pentru care sora ta mai mică te-a invidiat nu demult).  Ai grijă ca aceste lucruri să fie noi sau curate, călcate şi în perfectă stare.  Împachetează-le în pungi separate şi pune un sticker cu numele destinatarei pe fiecare pungă.

Restul, pentru care nu ai găsit destinatar, pot fi donate unei organizaţii caritabile.  Dacă e vorba de piese foarte scumpe şi în stare excelentă, poți încearca să găseşti un magazin cu îmbrăcăminte second-hand care le-ar putea accepta sau să le vinzi pe unul dintre multele grupuri disponibile în acest scop în social media.

Ce faci cu categoria Poate?

Priveşte cu atenţie lucrurile din categoria Poate, care, de multe ori, este cea mai consistentă.  Împarte-le ca mai sus, după regula Mereu / Niciodată / Poate.  Fii obiectivă: ce mai înseamnă lucrul respectiv pentru tine în acest moment, nu în urmă cu 10 ani?  Fii nemiloasă – un tricou vintage, de pe vremea când erai adolescentă îi poate sta bine fiicei tale, nu ţie.  Nu te lăsa impresionată de etichete – o piesă semnată de un designer sau care a fost foarte scumpă nu va deveni brusc utilă dacă nu ai purtat-o niciodată!

Evaluează spaţiul

Una dintre cele mai mari probleme, în afară de excesul de obiecte dintr-un dulap, este modul defectuos de organizare al spaţiului, numărul insuficient de rafturi sau bare pentru agăţarea hainelor.

Pentru a vedea dacă dulapul tău este bine împărţit pentru lucrurile pe care le ai, distribuie hainele pe care ai decis să le păstrezi după următoarele categorii: articole scurte, de pus pe umeraş; articole lungi, de pus pe umeraş; pantofi; genţi; articole care se împăturesc; articole mici – lenjerie, ciorapi, mănuşi, fulare,etc.

În funcţie de cât de multe şi de voluminoase sunt lucrurile din fiecare categorie, vezi dacă ai suficient de mult spaţiu pentru ele în dulap.  Dacă nu, încearcă să ajustezi interiorul acestuia astfel încât lucrurile să încapă în mod ordonat.  Adaugă sau scoate din rafturi, bare sau sertare.  Prinde pe interiorul uşilor cârlige pentru centuri şi curele.

Finalul glorios

Acum, când ai selectat doar ceea ce porţi cu adevărat şi când dulapul tău este perfect adaptat nevoilor, reaşează hainele.  Modul în care le sortezi depinde de tine, important este să îţi stabileşti un sistem şi să îl respecţi de acum înainte.  Sistemele principale de sortare ar putea fi: după culoare, după stil / ocazie (de birou, sport, de seară, etc.) sau sub formă de ţinute complete (inclusiv bijuterii şi pantofi).

Dacă spaţiul îţi permite (ai un dressing sau un alt şifonier disponibil), păstrează la îndemână numai articolele pe care le porţi în sezonul respectiv şi pe cele de purtat între sezoane. O altă opţiune este să foloseşti geamantanele şi genţile de călătorie goale, pe care nu le utilizezi pentru moment, pentru a depozita hainele corespunzătoare celorlalte sezoane.

Tot ce îți rămâne de făcut este să fii consecventă și să păstrezi ordinea. Acest lucru te va ajuta să iei decizii înțelepte cu privire la viitoarele achiziții vestimentare, îți va rotunji bugetul prin potențiala valorificare a unora dintre cumpărăturile făcute din impuls și îți va ușura alegerile, atunci te vei pregăți să pleci de acasă.

Autor: Smaranda Vornicu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI