Cum să evităm capcanele din mediul online. Ce spun specialiştii

15 martie 2017, 12:47

Un hacker poate pune stăpânire pe un computer sau telefon mobil destul de uşor. O face cu ajutorul proprietarului care însă nu afla nimic. Marea păcăleală a hakerilor sunt programe aparent utile care cer drept de instalare. Însă odată intrat în computer sau telefon devine spionul hakerului care poate controla orice informaţie.

Liceeni, dar şi persoane adulte ajung victime ale acestor infiltrări. În scurt timp încep ameninţările şi şantajul ca vor fi distribuite informaţii compromiţătoare.

Invitat în Ediţia Specială de la TVR 1, Specialistul în securitate informatică, Liviu Arsene, a spus că un alt mod de operare al hakerilor este prin blocarea unor computere, laptopuri în care se află fişiere importante. Pentru deblocarea acestora, infractorii cibernetici cer anumite sume de bani.

Liviu Arsene atrage atenţia victimelor, că dacă plătesc, nu fac altceva decât să finanţeze astfel de acţiuni.

Un ofiţer al Inspectoratului General al Poliţiei spune că în multe situaţii programele cu care se blochează computerele sunt de aşa natură că hard disk-ul nu poate fi decriptat. Chiar în situaţia în care se plăteşte respectiva recompensă, hard-disk-ul nu poate fi recuperat.

Cumpărăturile online au crescut în ultimul timp şi în România. Cei doi invitaţi ai Ediţiei Speciale ne spun în materialul video cum să evităm diversele capcane atunci când facem cumpărături online.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă