Cum s-a întâmplat tragedia de la Colectiv. De la focul din club, la demisia Guvernului Ponta

12 mai 2022, 19:44

Era o seară de vineri, cu atmosfera obișnuită în clubul Colectiv, din incinta fostei fabrici Pionierul. Câteva sute de fani veniseră la concertul trupei Goodbye to Gravity, care își lansa un album.

Artificiile au aprins buretele care izola pereții clubului și în câteva secunde s-a dezlănțuit iadul. Oamenii s-au îmbulzit spre ieșire, dar aceasta se făcea printr-un container și mulți au fost călcați în picioare.

Ambulanțele au venit după 11 minute – era deja prea târziu. Oameni arși erau întinși pe caldarâm, iar supraviețuitorii își sunau disperați prietenii rămași înăuntru și familiile.

Zeci de răniți se agățau cu disperare de salvatorii depășiți de situație. Haosul a continuat în spitale.

26 de oameni au murit în incendiu. 184 au ajuns în spitalele Bucureștiului. Un nou iad, în care nimic nu era pregătit pentru complexitatea și numărul cazurilor. Și în timp ce răniții care se agățau cu disperare de viață erau lăsați pradă infecțiilor nosocomiale, autoritățile dădeau asigurări că avem tot ce ne trebuie.

NICOLAE BĂNICIOIU, fost ministru al Sănătății: Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment, ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații.

Abia la cinci zile după tragedie și în urma presiunii publice, primul rănit din Colectiv a fost transferat în străinătate. Prea târziu. Pentru el și pentru alți 37, care s-au stins în spitale.

Furia și indignarea au scos în stradă zeci de mii de oameni în acele zile. La presiunea publică, Guvernul Ponta a demisionat.

VICTOR PONTA, fost premier: Fac acest lucru pentru că la anii în care am făcut politică rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii.

Clasa politică a promis atunci reforma din temelii a societății. A fost nevoie de șapte ani pentru o sentință definitivă în dosarul Colectiv, iar România își trimite în continuare marii arși la spitale din străinătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă