Cum recunoşti semnele de meningită, cum se transmite şi cât de importantă este vaccinarea

19 aprilie 2019, 12:33

O infecţie a meningelui, adică membrana care, practic, înveleşte creierul şi măduva spinării. Asta i s-a întâmplat adolescentei. Medicii vorbesc de o evoluţie fulminantă care i-a adus fetei o moarte rapidă. Virusuri, bacterii sau alte microorganisme sunt responsabile de inflamaţie. Din cauza faptului că membrana este foarte aproape de creier și măduva spinării, meningita poate ucide. Urgenţa este cuvântul de ordine în astfel de cazuri.

Bacteria se transmite prin aer, însă doar la cei care au stat mult timp aproape de persoana bolnavă. În România există vaccin doar pentru patru dintre cele cinci tulpini cunoscute. Şi acesta contracost.

Dacă adolescenta ar fi fost vaccinată, tragedia ar fi putut fi evitată. Invitat la emisiunea “Ca’n viaţă”, doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, a vorbit despre cauzele, simptomele şi tratamentul meningitei, dar şi de importanţa vaccinării.

„Există, chiar dacă rar, şi forme fulminante de meningită, cum a fost în situaţia de faţă. Atunci, evoluţia este foarte rapidă, iar posibilitatea de intervenţie este limitată”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Cum recunoşti semnele de meningită

„Există o anumită simptomatologie care ar putea să ne pună pe gânduri. Dacă schimbarea stării generale este foarte rapidă, apare o durere importantă de cap, vărsături care sunt în jet, pe copilul respectiv îl supără lumina, e o stare care se schimbă de la un moment la altul, ar trebui să ne gândim. Nu înseamnă neapărat că e meningită, dar există o suspiciune şi trebuie să mergem la medic”.

Cum se transmite meningita

„Că e virală sau bacteriană, meningita are acelaşi mod de transmitere. Se poate transmite pentru contacţii apropiaţi şi pe cale respiratorie şi prin atingerea unor obiecte. Nu înseamnă că vor face o formă severă şi ei, dar trebuie luate măsuri. Important e cum prevenim pe viitor. Nu există nişte măsuri care să ne asigure că nu vom face nicicum, dar cu atât mai mult pentru o colectivitate trebuie să avem grijă”.

Vaccinarea

“Vaccinarea este de bun augur. Sunt foarte puţini cei care au contraindicaţii. 99% se pot vaccina şi sunt şanse reale de a nu face infecţia. În 2019 este măsura reală pe care trebuie să o folosim”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă