Cum putem susține sănătatea persoanelor de peste 65 de ani în această perioadă

Categoria de populație care suferă cel mai mult în acestă perioadă de restricții o constituie vârstnicii
Categoria de populație care suferă cel mai mult în acestă perioadă de restricții o constituie vârstnicii
21 aprilie 2020, 14:35

În condițiile în care media și autoritățile atrag atenția că vărstnicii pot fi cei mai afectați de Covid-19, cum putem noi, cei mai tineri să îi sprijinim, astfel încât să nu se simtă izolați sau ținte sigure pentru acest virus?

Dr. Anca Mihalcea: Trebuie să ținem cont de starea de sănătate a vâarstnicilor. O parte sunt relativ sănătoși, activi, știu și au cum să acceseze informații. Ei nu necesită multe medicamente sau îngrijiri speciale, își pot pregăti singuri mâncarea, își pot face plățile online. Ei trebuie încurajati să rămână activi fizic și intelectual, să iasă cu masca la plimbări aproape de locuintă. Familia poate face materiale filmate scurte, pentru a-și putea revedea nepoții.

Li se recomandă din punct de vedere fizic exerciții de stretching pentru coloană și picioare, iar din punct de vedere spiritual vizionarea de filme, documentare și cititul unor cărți care le face plăcere.

Pe de altă parte, vârstnicii cu probleme și cu risc (obezitate, vechi fumători, diabet, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice, insuficiență renală, demență, cancer) necesită multă atenție și sprijinul familiei. De la asigurarea alimentelor sau chiar prepararea acestora, a medicamentelor și altor produse necesare în această perioadă, până la ajutor cu plata utilităților, transport cu mașina familiei sau reamintirea zilnică a administrării tratamentului, mai ales dacă persoana vârstnică este singură.

Cum îi sfătuiți pe cei trecuți de 65 de ani să reacționeze în aceste momente când nu pot ieși la o vorbă, în parc, alături de cei de vârsta lor, iar distanțarea socială este foarte recomandată?

Dr. Anca Mihalcea: Distanțarea socială nu înseamnă izolare totală. Întotdeauna am încurajat vârstnicii să trăiască activ. Și acum îmi mențin recomandările, doar că trebuie să le adaptăm. Și cuvântul magic pentru toți este „adaptarea”.

Așa cum am menționat, plimbările zilnice, de 15-20 minute sunt necesare, dar protejați cu mască. Mersul în aer liber menține tonusul muscular, articular și psiho-emoțional. Contactul video-telefonic cu familia, prietenii, activitățile zilnice în casă, lectura, muzica, documentare sau filmele preferate, revistele cu rebusuri, cuvinte încrucișate sau exercițiile de inteligență, exerciții cu mingea de gimnastică, mingi de burete, bicicleta medicinală, toate aduc suficiente motivații.

Faptul că stăm mai mult în casă nu înseamnă că devenim superficiali cu igiena personală și a locuinței.

Mulți vârstnici sunt de obicei de mare ajutor familiei. Au grijă de nepoți, fac zilnic mici cumpărături sau chiar prepară mâncarea. Acum este un moment, pe care îl pot considera o mică vacanță. Se pot odihni și se pot ocupa de ei înșiși mai mult.

Primăvara este timpul programelor de regenerare pentru toți, dar mai ales pentru vârstnici. Alimentația ușoară, cu verdețuri bogate în minerale și antioxidanți (salată, urzici, usturoi, ceapă verde, spanac, păpădie, leurdă, untișor, mărar, pătrunjel, lobodă), supe, ceaiuri (de păpădie, ghimbir, gălbenele, coada șoricelului, rozmarin, cuișoare, scorțișoară), sevă proaspătă de mesteacăn, băi parțiale cu sare, perieri uscate ale corpului, masajul tălpilor cu ulei de mentă, lavandă sau bergamotă, timp de 2-3 zile pe săptămână aduc reale beneficii.

Din punct de vedere medical, majoritatea sunt persoane care suferă și de alte afecțiuni, cum ar trebui să gestioneze această perioadă?

Dr. Anca Mihalcea: Medicul de familie rămâne prima linie pentru aceste persoane. Tratamentele merg mai departe și dacă apar probleme, se pot contacta telefonic medicii specialiști curanți, care decid în funcție de situație. Se amână anumite tratamente (de exexplu recuperarea medicală) sau investigații, care nu sunt urgente. Dar se pot face acasă mișcări de gimnastică medicală, aplicații de creme, plasturi sau uleiuri cu efect antiinflamator și relaxant muscular. La nevoie, se poate recurge la infiltrații periarticulare sau paravertebrale la medicul specialist.

În această perioadă este bine sa respectați recomandările de nutriție și să evitați sarea sau alimentele sărate (brânzeturi maturate, murături, mezeluri, măsline, chipsuri, biscuiti sărați, arahide sărate) dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă. De asemenea, persoanele cu diabet să fie atente și să respecte regimul recomandat – mai ales făinoase și zaharuri (cu moderație pâine, cartofi, aluaturi, dulciuri, fructe uscate, banane, zahăr, miere, dulceață, gemuri, compoturi cu zahăr).

Programele oncologice se desfășoară normal în această perioadă, doar că persoanele cu neoplazii au risc imunitar și trebuie să respecte distanțarea socială.

Din punct de vedere psihic cum pot face să nu traiască fiecare zi sub imperiul fricii?

Dr. Anca Mihalcea : Frica este firească și fiecare o poate resimți în felul său în această perioadă. Se pot reactiva frici mai vechi, pentru propria sănătate sau pentru cei dragi, frica de singurătate, de neputință, de imprevizibil și de necunoscut, de suferință, pentru ziua de mâine sau pentru viitor. Important este să conștientizăm și să exprimăm acest lucru, pentru a putea înțelege ce se întâmplă.

Poate fi un prilej de eliberare a unor suferințe mai vechi, inclusiv traume de familie (părinți sau bunici închiși din diverse motive, prizonieri de război, omorâți prin sufocare, în accidente). Se pot face ședine de consiliere psihologică telefonic, mai ales pentru persoanele anxioase sau depresive. Exercițiile de respirație conștientă, mișcările ușoare, muzica, aromoterapia, suplimentele cu magneziu sau plante anxiolitice mențin echilibrul psiho-emoțional.

Informarea corectă aduce siguranță și evită comportamentele obsesive.

De exemplu, s-a demonstrat că virusul nu rezistă pe suprafețe, așa cum se discuta acum o lună și că transmiterea prin obiecte este puțin probabilă. Probele prelevate în Germania din casele persoanelor confirmate și însămânțate pe medii de cultură specifice nu au evidențiat virusuri active, capabile să se multiplice. Respectarea regulilor elementare de igienă, evitarea locurilor aglomerate, distanțarea socială pentru persoanele cu risc și masca de protecție asigură inclusiv confortul emoțional.

Există anumite preparate naturiste care îi pot sprijini atât fizic, cât și psihic, în acestă perioadă?

Dr. Anca Mihalcea: Antioxidanții sunt bineveniți oricând și mai ales acum. Verdețurile, merele, fructele de pădure (inclusiv congelate), cătina, polenul, propolisul, ceaiul verde, orzul verde semințele de struguri conțin cantități mari de resveratrol, quercetin, luteină, glutation, care au efect protector vascular și antiinflamator. Pot fi luate ca suplimente, zilnic, cel puțin 1-2 luni în cazul persoanelor cu risc.

Plantele aromatice sau condimentele au cantități mari de antioxidanți și protejează căile respiratorii, digestive și reno-urinar,e de infecții. Menționez, în mod deosebit, cuișoare, oregano, cimbru, rozmarin, salvie, coriandru, anason stelat, scorțișoară, cardamom, ghimbir, curcuma, care pot fi folosite sub formă de infuzie, pulbere sau în cantități mici, câte o picătură, ca uleiuri esențiale.

Reamintesc magneziul marin, care intervine în numeroase reacții enzimatice, contribuie la buna funcționare a mușchilor, inclusiv mușchiul inimii și echilibrează emoțional.

Vitamina D3 menține sănătatea oaselor, mai ales în această perioadă, când ne expunem puțin la soare și scade inflamația în organism. Doza zilnic este de 2000 de unități până în luna iunie.

Persoanele anxioase pot consuma zilnic infuzii relaxante de păducel, lavandă, roiniță, tei, conuri de hamei, busuioc sau extracte de valeriană, passiflora, ashwagandha, sunătoare, mladițe de vâsc.

Autor: Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă