Cum putem gestiona un nou val pandemic? Ștefan Dascălu, cercetător: “În România, măsurile care se implementează sunt de pe o zi pe alta. Sunt probleme față de care trebuie să ne pregătim pe termen lung”

Se vorbește insistent despre liniștea dinainte furtunii. În România, toată lumea s-a relaxat, de la guvernanți până la autoritățile sanitare. Și totuși, avertismentele externe cresc în intensitate pentru un nou val iminent.

18 Iunie 2021, 13:52 (actualizat 18 Iunie 2021, 14:23) |

Cum ar trebui acționat în această conjunctură astfel încât să nu ne trezim într-un timp scurt cu o creștere explozivă a infectărilor din cauza tulpinii delta, a explicat, într-o ediție specială a Știrilor TVR, Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford.

“Și această nouă tulpină răspunde la vaccinuri și scade puternnic rata de spitralizare și, implicit, mortalitatea. Imunitatea survine pe două căi, una mai plăcută și alta mai puțin plăcută. Cea plăcută este prin vaccinare, în sensul că nu există acele complicații severe cauzate de boală. Iar cea mai puțin plăcută este infecția propriu-zisă. Or, cunoaștem cu toții câtă suferință poate cauza acest lucru. Totuși, imunitatea dobândită deja în cadrul populației este un factor de care trebuie să ținem cont. Foarte mulți oameni au trecut prin boală și au un nivel de apărare în fața unei infecții ulterioare. Rămâne de văzut cât de mult ne va ajuta și această imunitate post-infecțioasă în contextual în care numărul de cazuri va crește. (…) Modul în care gestionăm un posibil nou val depinde de statutul immunologic al oamenilor. Este greu de spus cum vom gestiona aceste lucruri în România pentru că e nevoie de un plan în prealabil. La noi, din păcate, măsurile care se implementează sunt de pe o zi pe alta cu consecințe mai mult sau mai puțin imediate. Sunt probeleme față de care trebuie să ne pregătim pe termen lung. Sunt convins că acest nou val pandemic nu va avea același imact negative pe care l-au avut celelalte valuri dinaintea lui”, a precizat Ștefan Dascălu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI