Cum pregătește mașinăria de propagandă a Kremlinului retragerea din Herson. Publicația Meduza a intrat în posesia a două ghiduri

Regiunea Herson
Regiunea Herson
7 noiembrie 2022, 16:40

Două dintre aceste ghiduri sunt și la dispoziția Meduza.

Unul dintre documente precizează că direcția Herson este „cea mai dificilă pentru armata rusă, în stadiul actual al operațiunii speciale”. Propagandiștilor li se transmite să explice această situaţie prin faptul că Ucrainei îi „este absolut necesar să demonstreze capacitatea de luptă a formaţiunilor sale teroriste pentru a cere un nou ajutor din partea Occidentului”: „Kievul nu va ține cont de propriile pierderi – este gata să îngroape zeci de mii dintre ai săi și din rândurile altora pentru noi tranșee și provizii de armament. Trupele ruse caută să salveze viețile civililor și pe ale membrilor personalului. A existat pericolul unei lovituri masive asupra orașului din partea unui grup uriaș de naționaliști, lucru care a dictat evacuarea civililor din oraș pe malul stâng al Niprului.”

Autoritățile pro-ruse demaraseră evacuarea oamenilor de pe malul drept al Niprului, din regiunea anexată Herson, la mijlocul lunii octombrie. La începutul lunii noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că „populația civilă” din Herson ar trebui „scoasă” din zona de luptă, iar autoritățile de ocupație au anunțat o „evacuare forțată”. Pe 7 noiembrie s-a anunțat încheierea acestei „evacuări” – în timp ce, după cum a scris Meduza, unii locuitori rămân în oraș și așteaptă sosirea armatei ucrainene.

Ca un alt motiv pentru o posibilă retragere din Herson, ghidul pentru propagandiști afirmă că Ucraina și țările NATO „și-au aruncat toate forțele” tocmai în această direcție a frontului, ceea ce amenință cu o „enormă vărsare de sânge”:

  • Zelenski vrea să organizeze un spectacol sângeros pentru întreaga lume, să prezinte Forțele Armate ale Ucrainei ca suferind și să ceară alți ban. Inamicul vrea ca Hersonul să devină o capcană pentru Rusia, un câmp de luptă cu zeci de mii de victime.
  • Forțele armate ale Ucrainei plănuiesc să organizeze un atac terorist, distrugând hidrocentrala Kahovskaia. Subminarea hidrocentralei poate deveni o „capcană” pentru luptătorii noștri. În acest caz, așezările civile vor fi inundate, militarii noștri se vor găsi într-un cazan și nici măcar nu vor putea lupta – pur și simplu vor fi luați de ape.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase că armata rusă era cea care minase barajul hidrocentralei Kahovskaia; în cazulb unei explozii, ar putea fi inundate aproximativ 80 de așezări ucrainene, inclusiv Herson.

În plus, propagandiștii sunt sfătuiți să sublinieze că e „inoportun” să fie purtate lupte urbane în Herson, întrucât „acestea sunt întotdeauna cele mai dificile și mai distructive”, iar Forțele Armate ale Ucrainei „pot pur și simplu pot demola Hersonul”.

După cum a scris deja Meduza, trupele ruse din Herson se află într-adevăr într-o poziție dificilă. Aprovizionarea acestora este extrem de grea din cauza faptului că bazele principale sunt situate de cealaltă parte a Niprului, iar podurile sunt lovite în mod constant de către partea ucraineană. Din cauza dificultăților de aprovizionare, este practic imposibil să se amenajeze grupare de apărare cu drepturi depline în adevăratul sens al cuvântului.

Al doilea ghid pregătit la Kremlin afirmă în mod specific că propaganda de stat trebuie să „acorde atenție” discursului lui Anatoli Torkunov, diplomat, istoric și politolog, membru al consiliului științific din cadrul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. La o întâlnire dintre Putin și istorici, Torkunov și-a amintit de Bătălia de la Poltava și a spus că înainte de victorie, Petru I „s-a retras la Poltava” și că retragerea a dus în cele din urmă la „un punct de cotitură în război”.

Două surse Meduza apropiate Kremlinului notează că autoritățile ruse văd acum predarea Hersonului ca pe un scenariu „indezirabil”, dar „probabil” pe front. Anterior, oficialii ruși (inclusiv cei de rang înalt) spuseseră de mai multe ori că „Rusia este pentru totdeauna” în teritoriile regiunii capturate chiar la începutul războiului.

„Aș dori încă o dată, adresându-mă locuitorilor din regiunea Herson, să spun că Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în privința asta. Nu va exista nicio întoarcere în trecut. Vom trăi împreună”, spunea, în luna mai, secretarul Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Andrei Turceak.

În același timp, interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, își luau rezerva de a considera că, în general, situația din această parte a frontului nu depinde de Moscova, ci de acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei. „Dacă nu va exista o ofensivă masivă, atunci nu va exista nicio predare. Dacă va exista – este foarte, foarte probabil”, a explicat una dintre surse.

Potrivit interlocutorilor Meduza, decizia finală de retragere din Herson va trebui să fie luată de către Putin personal, cu implicarea unor oameni din „cercul său interior” (după izbucnirea războiului, acesta este format în principal din oficiali de securitate de rang înalt). Purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările Meduza, până la publicarea acestui articol.

În același timp, potrivit unor surse, Kremlinul încă se așteaptă ca armata rusă să poată lansa o nouă ofensivă pe scară largă în Ucraina, în iarna lui 2023. După cum a scris Meduza anterior, Kremlinul vorbește din ce în ce mai mult despre posibile negocieri cu Ucraina pentru a câștiga timp și a avea răgaz să pregătească numărul maxim de ruși mobilizați. Presa occidentală a remarcat că Odesa ar putea fi printre posibilele ținte ale acestei ofensive: potrivit acestora, Kremlinul ar putea viza Odesa ca „principal premiu strategic în următoarea etapă a războiului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite