România a început, în sfârşit, să vaccineze împotriva COVID-19 şi persoanele fără adăpost. Oficialii anunţă că 20% dintre aceste persoane aflate în evidență au fost deja imunizate cu prima doză, iar 18% au primit ambele doze. "Este o glumă", spun organizațiile non-guvernamentale. Sunt mii de astfel de persoane de care autorităţile nu ştiu pentru că nu le-au căutat niciodată.
Sorin Constantinescu este unul dintre cei peste 500 de oameni ai străzii care au fost vaccinați împotriva COVID-19. De 6 ani nu mai are casă, așa că locuiește într-un adăpost al Direcției de asistență socială. Își duce crucea cu demnitate.
România a început recent vaccinarea persoanelor fără adăpost. 282 au primit prima doză, iar 246 ambele doze. În hârtii, 1.341 de oameni din această categorie ar trebui vaccinați.
Anunțul legat de imunizarea oamenilor străzii a stârnit comentarii negative pe rețelele de socializare. Cei supărați pretind că prioritate la imunizare trebuie să aibă contribuabilii la sistemul de sănătate.
Experții cred că vaccinarea acestei categorii vulnerabile ar trebui chiar grăbită.
Organizația Mondială a Sănătății a spus încă de la început că oamenii străzii trebuie vaccinați cu prioritate.
Imunizarea persoanelor fără adăpost mai ridică o problemă: istoricul medical al acestora este aproape necunoscut.