Cum pot fi amânate ratele. Autoritățile avertizează că dobânzile vor crește, cu excepția creditelor la Prima Casă şi Noua Casă

27 iulie 2022, 18:49

Ministrul Finanţelor i-a atenţionat astăzi pe cei care vor să îşi suspende plata ratelor că dobânzile vor creşte, iar singura excepţie unde dobânda nu se capitalizează e pentru creditele de la Prima Casă şi Noua Casă.

Guvernul a stabilit în ședința de azi că persoanele fizice și juridice care au luat credite până la data de 30 aprilie a acestui an își pot suspenda plata ratelor pe o perioadă de maximum nouă luni. Trebuie doar să respecte câteva condiții.

O persoană care vrea să își suspende ratele trebuie să depună un dosar la bancă în care să declare pe propria răspundere că veniturile i-au fost afectate de criza declanșată de război, să dovedească că i-au crescut cu 25% cheltuielile față de aceeași perioadă a anului trecut și că nu a acumulat întârzieri la plata în ultimele 6 luni.

Șeful Finanțelor vine, însă, cu un avertisment. Cei care îşi amână ratele, la final vor plăti şi dobânda acumultată. Excepţii sunt doar în cazul celor care au credite de tip Prima Casă și Noua Casă. După perioada de amânare, ei vor plăti ratele separat de dobândă, care va fi eşalonată în 60 de rate egale.

Și economiștii atrag atenția că, deși pe termen scurt măsura seamănă cu un colac de salvare, ratele tot vor trebui plătite.

În continuare, veștile proaste se țin lanț pentru persoanele care au luat credite înainte de anul 2019. ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,71% după o noua creștere semnificativă, de la 7,56% cât era ieri. Indicii ROBOR la 6 și 12 luni o duc şi mai rău – se apropie de 8%. Cifrele erau mult mai mici la începutul anului când cei trei indici erau în jurul a 3 puncte procentuale. O soluţie ar fi trecerea la indicele IRCC, care în acest moment este 2,65.

VEZI ȘI Normele metodologice de aplicare a OUG privind amânarea ratelor la creditele bancare, aprobate de Guvern

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Vom avea rate mai mici după scăderea ROBOR şi IRCC

Marile frici economice ale anului. Ce se întâmplă cu economia globală