Cum poate fi scurtat drumul către testarea Covid-19, în condițiile aglomerării Ambulanței: centrele de testare RT-PCR. Iată procedura!

Peste 12 mii de cazuri de Covid au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. În acelaşi timp, autorităţile au anunţat că vor să evite supraaglomerarea serviciilor de Ambulanţă. Astfel, bucureștenii și locuitorii județului Ilfov care au simptome și suspectează o infecție cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea să meargă singuri și să se testeze. Câte astfel de centre sunt disponbile și cum se procedează - ne spune Diana Brâncuş.

24 Ianuarie 2022, 13:33 (actualizat 24 Ianuarie 2022, 14:24) Știrile TVR |

În București și în județul Ilfov sunt deschise în acest moment 28 de centre de recoltare de probe pentru Covid-19, a transmis Diana Brâncuș, pentru Telejurnal. Numărul de solicitări este foarte mare, peste 6.000 erau la Ambulanța București-Ilfov, iar timpul de așteptare depășea 3 zile.

Toți cei care sună la DSP, la nr. 021/9462, primesc un cod specific și vor putea să se prezinte la aceste centre de recoltare, precum cel de la Spitalul de Nefrologie Carol Davila. Ulterior primesc un rezultat.

Oamenii pot să meargă și la medicii de familie, sunt peste 3.800 de cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate, pentru testările Covid.

La medicii de familie se pot testa gratuit cei care se încadrează în definiția de caz a INSP.

Ministerul Sănătății explică în detaliu procedura (valabilă pentru cei din București):

  • Persoanele care prezintă simptomatologie specifică infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu indicație de testare RT-PCR, vor solicita testarea către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin numărul de Call Centre 021-9462 sau prin platforma online de la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.
  • Persoane nedeplasabile, sau care nu au posibilitatea de a se deplasa către un centru de testare, vor menționa acest lucru în formularul online sau operatorului Call Centre pentru a fi introduși în lista de așteptare a SABIF pentru testare la domiciliu.
  • Pentru persoanele care se pot deplasa către un centru de recoltare, fără a utiliza mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitantul cu privire la posibilitatea testării într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară, prezentându-i-le pe cele din imediata vecinătate, dar și posibilitatea de accesa harta acestor puncte de recoltare, publicată pe site-ul MS și DSP București. De asemenea, DSP va emite prin email și/sau sms care conține numărul de înregistrare al cererii, numele, prenumele solicitantului și CNP-ul parțial anonimizat, pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare.
  • Persoanele care se vor prezenta în punctele de recoltare vor prezenta dovada înregistrării de testare la DSP București. Persoana va prezența email-ul /sms-ul primit de la DSP București. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR, NU SE VA EFECTUA!
  • Personalul din punctul de recoltare are obligația să valideze datele pașaportare cu numărul de înregistrare al cererii de testare, primit prin email /sms, de la DSP București. În cazul în care datele nu corespund, recoltarea nu se va efectua.
  • După recoltare, persoana testată va aștepta la domiciliu rezultatul testului RT-PCR, pe care îl va primi prin email / sms din aplicația CORONAFORMS.
  • În cazul în care rezultatul testului este POZITIV, contactați medicul de familie și urmați indicațiile acestuia!
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI