Cum ne protejăm în caz de urgență nucleară. Autoritățile spun că în prezent nu avem date care să justifice îngrijorarea

10 august 2022, 19:13

În caz că se anunţă oficial o urgenţă nucleară, este esenţial să nu intrăm în panică şi să rămânem în casă cu ferestrele bine închise. Este foarte important să nu ne expunem radiaţiilor din mediul exterior. Aşa că specialiştii spun că ar fi bine să avem pregătit în casă un mic pachet cu apă, alimente, medicamente de urgenţă şi baterii, ca să trecem cu bine de primele zile de izolare.

Dr. Ioana Stăncel, expert sănătate publșică: „Se închid toate instalaţiile de ventilaţie, cât se poate de mult izolat faţă de mediul exterior, nu ieșim afară din casă pentru primele zile, probabil în caz de urgenţă radioactivă cu iod, primele 7-8 zile, în funcţie de alte tipuri de radiaţii.  Nu ieşim să stăm la coadă după apă, zahăr, ulei şi alte produse consumabile.”

Medicii spun că, în caz de radioactivitate crescută, nu trebuie să consumăm alimente și apă de afară sau să aducem lucruri din exterior, pentru că acestea pot deveni surse de radiaţii pentru cei din casă.

Dr. Raluca Alexandra Trifănescu, medic primar endocrinologie, Institutul Parhon: Contaminarea va fi şi în apă, aer, sol, din cauza asta populaţia pediatrică este şi mai expusă pentru că este o mare consumatoare de lapte. Prin contaminare, laptele va fi una din sursele radioactive. […] Iodul radioactiv este doar una dintre foarte multele probleme. […]  Nici nu se compară cu ceilalţi izotopi radioactivi şi efectele lor nocive asupra organismului care pot apărea.”

Oficialii spun că dacă se întâmplă ceva, pot fi luate la timp măsuri preventive, înainte să ajungă norul radioactiv.

Dr. Raed Arafat: „Măsurile se comunică şi oamenii trebuie să asculte măsurile care se dau de autorităţi. Dacă există orice, în primul rând nu social media,  nu ce vorbeşte unul şi altul. La acest moment suntem în siguranţă, nu avem probleme, deci nu există niciun motiv de panică.

Autorităţile române ţin permanent legătura cu oficialii din Ucraina, iar radiaţiile sunt monitorizate continuu de ambele părţi.

Premierul Nicolae Ciucă: „Nu avem date care să justifice îngrijorarea. Avem luate toate măsurile pentru protejarea populaţiei.”

Nici în România, nici un Ucraina, nivelul radiaţiilor nu a crescut de la începutul războiului.

Copiii şi tinerii, care au un metabolism mai intens, sunt cei mai vulnerabili în caz că sunt expuşi unui nivel mare de radioactivitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite