În România, traficul cu date personale e, din păcate, o practică obişnuită. Suntem printre cei mai vulnerabili europeni la acest capitol. 85 la sută dintre români îşi oferă datele personale, fără rezerve, faţă de doar 20 la sută, cât este media europeană. Sunt concluzii ale unui studiu care foloseşte date Eurostat.
A fost uşor pentru echipa Ştirilor TVR să găsească la vânzare pe internet baze de date cu adrese de e-mail.
Urma să se întâlnească cu un vânzător undeva, în Berceni. Însă, din momentul în care i s-a dezvăluit că vorbeşte cu un jurnalist, a negat totul.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este instituţia care are grijă ca datele noastre de identificare să fie păstrate în siguranţă. Reprezentanţii instituţiei spun că numărul plângerilor primite este în creştere.
Când situaţia a impus, autoritatea a sesizat Poliţia.
Atenţie însă la datele pe care le comunicaţi atunci când completaţi un card de reducere sau de fidelitate, la un magazin sau o farmacie. Nu întotdeauna e nevoie de absolut toate datele: nume, prenume, adresă, telefon, e-mail şi CNP, informaţii bancare.
În cazul unor atacuri pe Internet, situaţia devine mult mai complicată.
Aproape 40 la sută din IP-urile înregistrate în România au fost implicate anul trecut în cel puţin o alertă de securitate cibernetică.