Cum ne pregătim pentru efectele soarelui asupra pielii după relaxarea regimului de izolare

Radiațiile UV indiferent că vin direct de la soare sau din lămpile de la salon sunt la fel de periculoase pentru piele
Radiațiile UV indiferent că vin direct de la soare sau din lămpile de la salon sunt la fel de periculoase pentru piele
30 aprilie 2020, 11:57

Bronzul apare datorită fotostimularii celulelor din strătul superior al pielii , care produce mai mult pigment  Această este o reacție firească a pielii ce are rolul de a proteja. Dacă este supraexpusă capacitatea de apărare a pielii scade şi apar arsurile. Capacitatea de regenerare pierdută se reface foarte greu.

Dr. Daniela Taher, medic dermatologie estetică ne vorbește despre efectele soarelui asupra pielii, mai ales în condițiile în care ne-am aflat în izolare.

Solarul este şi el nociv pentru piele.

Radiațiile UV, indiferent că vin direct de la soare sau din lămpile de la salon, sunt la fel de periculoase pentru piele, cauzând pete, îmbătrânire prematură, riduri, dar şi risc crescut de cancer de piele.  Cei care se expun prea mult la razele solare ajung pacienții dermatologilor, pentru că nu îşi aplică crema de protecție solară.

Soarele este principalul vinovat pentru îmbătrânirea pielii şi pentru apariţia majorităţii ridurilor vizibile, 80,3%,  potrivit unui studiu recent.

Cum se aplică crema cu protecție solară

Crema se aplică cu 30 de minute înainte de a ieşi din casă.

Ecranul solar se aplică prin mișcări de frecare realizate în mod circular și nu prin mișcări de apăsare. Crema nu se pune în  strat uniform, superficial, pentru că nu este o cremă care hrănește sau care va șterge ridurile, ci o cremă care protejează pielea, deci trebuie să rămână la suprafața pielii. Crema trebuie aplicată în cantitate suficientă, un sfert de linguriţă pentru faţă şi gât şi două linguri pentru corp, mult mai multă decât se aplică în mod normal.

Ecranul trebuie aplicat la fiecare două ore. Se aplică imediat după ce am ieşit din apă sau după activități sportive. Atenţie la ecranul sau machiajul  waterproof, care  nu rezistă mai mult de 80 de minute şi trebuie reaplicat.

În ceea ce privește factorul de protecție,medicii dermatologii  consideră că factorii de protecție  30 nu sunt eficienţi decât iarnă, pe perioada de vară este ideal să folosiți crema solară cu factor de protecție 50, pentru că radiațiile vara sunt mult mai puternice și atunci pielea este mult mai greu de protejat.

Protecția solară se aplică în tot timpul anului. Soarele straluceşte şi vara şi iarnă, el nu are pauze. Ultravioletele traversează norii  şi  sunt prezente în tot timpul anului și în tot timpul zilei. În general oamenii aplică factor de protecţie doar în lunile de primavară, vară,  uneori și toamna, dar iarnă neglijează cu totul.

Chiar dacă purtați ochelari de soare cu protecție UV,  tot  trebuie să vă daţi și cu ecran solar. Vara  este bine să purtați bluze subţiri cu mânecă lungă și pantaloni lungi, pentru că aceste țesături protejează întregul corp de radiații. Cei care merg la ștrand sau încep să meargă la mare trebuie să știe că orele între care se pot expune la soare sunt 8-11:00 sau după ora 16:00.

Grav este că atunci când merge la mare lumea uită să își dea la fiecare două ore cu cremă.

Oamenii nu știu că acest ecran se aplică şi în spațiile închise, unde unii  petrec în jur de 8 ore pe zi, în dreptul unor ferestre supradimensionate. Pielea  acestora are de suferit  pentru că prin ferestre trec  radiațiile UVA și UVB.

Cei mai mulţi şoferi nu aplică  ecran de protecţie pe mâini atunci când conduc. Mâna care este expusă la soare este mai bronzată și automat începe să fie expusă ridării şi apariţiei petelor, dar şi cancerului cutanat. Faţa şoferului pe partea expusă la soare este mai ridată, mai lăsată pe stânga tocmai din cauza incidenței razelor solare care traversează geamurile. De aceea este bine să vă daţi cu cremă de protecţie şi când conduceţi.

Atenţie, pielea are memorie

Expunerea la soare are un efect cumulativ, pielea nu uită niciodată că ne am expus astăzi, ieri sau de mai multe ori la soare.

Toate aceste expuneri rămân imprimate în ADN-ul pielii şi produc radicali liberi. Efectele se vor vedea în 2-10 ani. Culoarea acesteia devine neomogenă ,pielea are nuanţă gălbuie, îşi pierde strălucirea şi apare uscăciunea.

Aceşti factori duc la apariția ridurilor şi la o piele lăsată. Soarele scade elasiticitatea pielii şi a tonusului acesteia. O persoană care se va proteja corect împotriva soarelui va arăta întotdeauna cu 8 – 11 ani  mai tânără, decât una care nu s-a protejat.

Persoanele cu alunițe trebuie să fie mult mai atente şi să folosească acest factor de protecție. Să își acopere alunițele pentru că apariţia ridurilor devine extrem de puțîn interesant, mult mai grav este faptul că se pot declanșa cancere de piele. Alunițele trebuie verificate periodic la dermatolog, cel puțîn o dată la 6 luni, pentru că în ultimii ani s-a observat o creștere exponențială a bolilor de piele, din cauza soarelui.

Sunt persoane care odată cu expunerea la soare dezvoltă pete maronii. Aceste pete nu au un tratament adecvat  și atunci pielea va trebui protejată pe termen lung. Ridurile apar și la mâini și pe gât, de aceea crema de protecţie solară trebuie dată în mod frecvent şi pe acestea.

Bărbații care cred că sunt protejați trebuie să învețe la rândul lor să se dea cu cremă protectoare pe mâini. Ei conduc mașina multe ore și atunci mâna stângă este expusă în mod deosebit la soare la fel și partea stângă a feței. Fiți foarte atenți la înroșirea pielii, la apariția de eczeme, mici pete de altă culoare, care vă pot apărea oriunde pe față pe gât, pe mâini. Când le-aţi observat este bine să mergeți la un medic dermatolog. Cu atât mai mult dacă observați că o aluniță își schimbă dimensiunea, culoarea şi că marginile ei încep să fie neregulate, trebuie să vă prezentați de urgență la medicul dermatolog.

Soarele ne face bine doar în măsura în care știm să ne expunem razelor lui. Soarele nu mai este atât de blând că în urmă cu câțiva ani, la momentul actual razele lui sunt mult mai puternice.

Soluţii

Pentru a scăpa de ridurile care au apărut în urmă expunerii solare există tratamente locale, cum sunt cremele medicale pe bază de retinol. Ridurile nu se vor șterge în o zi sau două.

Alte riduri mai produnde de pe o piele deteriorată se atenuează în decurs de 6 luni. Trebuie să țineţi cont că aceste creme sunt iritante şi de aceea trebuie consultat un medic dermatolog.  În cabinetul acestuia se pot folosi dispozitive, lasere care pot șterge ridurile apărute după expunerea la soare. Se pot face  peeling-uri chimice pentru ștergerea petelor, dar și după aceste proceduri trebuie să fiţi foarte atenți să vă puneți ecran solar pentru că imediat, dacă nu vă protejați fața, riscați să vă pătați mult mai rău.

Pielea lăsată poate fi ridicată cu ajutorul aparaturii cu ultrasunete și cu radiofrecvență. Expunerea la soare duce uneori și la o uscăciune exagerată a pielii şi se formeză riduri fine. Actualmente există foarte multe proceduri de revitalizare și de rehidratare a pielii pe o perioadă de 6-9 luni. Ideal este să vă protejaţi şi să aveţi o piele sănatoasă, hidratată şi luminoasă. .

Autor : Dana Armașu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Cea mai puternică furtună geomagnetică din 2017 încoace afectează Pământul

METEO. Vreme caldă în cea mai mare parte a țării