Cum menținem armonia în familie în perioadele de stres și izolare

Cum menținem armonia în familie în perioadele de stres și izolare
Cum menținem armonia în familie în perioadele de stres și izolare
8 mai 2020, 10:14

Ne-a răspuns dr Simona Grigoriu, psihoterapeut, psiholog clinician şi psiholog sportiv:

Simona Grigoriu: Dat fiind contextul actual, este ceva normal să ne confruntăm cu aceste zbateri interioare şi exterioare dar în acelaşi timp putem să ne concentrăm pe soluţii.Stă în puterea fiecăruia de a face ceva singur sau susţinut de un specialist pentru a gestiona cât mai bine situaţia.

Să ne gândim la o familie formată din mama, tata şi unul sau doi copii în care ambii părinţi, în această perioadă, lucrează de acasă. În şedinţele online, în ultimul timp, aud foarte des afirmaţii precum: “mă simt vinovată, îmi vine să țip la copil, să îl trimit în camera lui sau să îl las ore în şir la desene ca să îmi fac treaba.”„copilul vrea tot timpul cu mine, să ne jucăm, plânge, e agitat, intră în cameră când am şedinţe online”„nu ne implicăm amândoi la fel de mult în timpul petrecut cu copilul, tot greul cade pe mine”. Este o perioadă când efectiv, familia este împreună 24 de ore şi atunci ce este de făcut? Trebuie să îţi creezi un spaţiu şi să îţi aloci un timp personal.

Mulţi părinţi care lucrează de acasă trec prin astfel de momente de tensiune. Conştientizarea este o ocazie de învăţare a lecţiilor în momentele dificile. Adulţii trec prin diverse stări de tensiune fiind stresaţi pe de o parte de îndeplinirea sarcinilor profesionale şi pe de altă parte de onorarea nevoilor familiale.

Simona Grigoriu: Este foarte importantă organizarea zilnică în aşa fel încât timpul alocat să alimenteze nevoile fiecăruia. Vă propun câteva sugestii:

– alocarea timpului dedicat telemuncii, dacă este nevoie, să fie pe rând, pentru ambii adulţi – aici contează foarte mult şi ce vârstă au copiii şi cât de mult este nevoie sa fie supravegheaţi. În perioada copilăriei credem că totul este pentru şi despre noi şi ne aşteptăm să primim ceea ce vrem, dar la vârsta adultă dispunem de resurse mentale cum ar fi conştientizarea de sine şi empatia, componente ale inteligenţei emoţionale, ce pot fi exersate. Astfel, vom creşte capacitatea relaţională în familie. Dacă vom ramane în rolul de victimă şi vom catastrofa situaţia sau din contră, o vom minimiza, poate că va încerca cineva să ne salveze dar nu avem certitudinea că va reuşi;

– crearea de comun acord a unui program cu sarcini bine stabilite fiecăruia pentru treburile dedicate casei – este momentul să realizăm importanța conexiunilor cu toţi membrii familiei, să conştientizăm că nu ne este bine dacă suntem singuri sau câştigăm ceva, chiar şi timp sau spaţiu în defavoarea soţului/soţiei;

– stabilirea unui interval orar în care să se concentreze atenţia pe un timp de calitate

dedicat copiilor – fără televizor deschis, fără să răspundem la telefon şi fără să mai vorbim despre ce am auzit dimineaţa la buletinul de ştiri – fie că sunt folosite diverse jocuri, cititul poveştilor, sau chiar activităţi dedicate îngrijirii casei realizate împreună cu aceştia folosind regulile de politeţe în comunicare precum: „te rog“, „mulțumesc“, „dacă se poate“, „aş avea nevoie de..”, „m-ar ajuta să..”;

 

-alocarea de timp special pentru fiecare părinte: să asculte o melodie dragă sau să îşi pună în ordine gândurile deoarece ajungem să simțim presiunea de a fi mereu activi şi uităm de sine. Astfel, riscăm să devenim deprimaţi.

– şi nu în ultimul rând timp dedicat cuplului – este un moment prielnic pentru reconectarea cu partenerul/partenera într-o conjunctură la care poate nu te-ai gândit niciodată căte vei afla. Există nevoia de îmbrăţişare şi intimitate – când experimentăm contactul fizic cu cei dragi ce implică afecţiune şi acceptare – creşte nivelul de oxitocină din creier şi se consolidează ataşamentul interuman iar în corp apare relaxarea. Dacă rămânem, în continuare, cu vechile tipare de comportament se poate ajunge chiar şi la despărţire.

Sistemul nervos central are nevoie să primească stimuli prin atitudini  şi activităţi plăcute ce pot echilibra compoziția chimică a organismului.Dacă, în cuplu, se depune efort de ambele părţi în privinţamenţineriiunui programzilnic şi a unei rutine plăcute, putem alunga starea de anxietate ce apare din cauza informaţiilor cu care suntem bombardaţi zilnic şi restabili echilibrul în familie.

Autor : Carmen Vrabete

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite