Cum ar ascunde Rusia numărul soldaților căzuți în luptă. Detalii scoase la iveală de The Moscow Times

Părinții militarilor Stanislav „Stas” Pivovarov încearcă de aproape două săptămâni să-și găsească fiul în vârstă de 21 de ani, care a fost trimis în Ucraina în februarie, relatează The Moscow Times.

07 Aprilie 2022, 14:53 (actualizat 07 Aprilie 2022, 15:00) Știrile TVR |
Foto:Flickr

La sfârșitul lunii martie, mama soldatului, Tatiana Pivovarova, și-a văzut în sfârșit fiul: ca prizonier de război într-o înregistrare video publicată pe un canal ucrainean Telegram.

Femeia a scris unității militare din Ingușeția unde a slujit fiul ei, cerând informații oficiale despre locul în care se află.

Tatiana a primit următorul răspuns: „Soldatul Pivovarov este în misiune”.

„Nu era pe listele prizonierilor de război, dar am aflat că Stas se afla într-un spital din Dnipropetrovsk cu o rană gravă la picior. Nu știm nimic mai mult, nici măcar dacă mai este în viață”, a declarat Pivovarova pentru The Moscow Times.

„Ministerul Apărării a scris că fiul meu este într-o misiune și că videoclipul cu el în spital este un fals. Dar cum aș putea să nu-mi recunosc fiul? Era el.”

Numărarea morților

Comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a primit aproximativ 400 de scrisori de la rudele militarilor trimiși în Ucraina care au pierdut legătura cu familiile lor, a declarat pentru The Moscow Times, sub protecția anonimatului, un angajat al biroului.

Estimările și statisticile privind numărul militarilor ruși uciși, răniți sau dispăruți în Ucraina variază foarte mult.

Pe 25 martie, Ministerul Apărării a raportat că 1.351 de militari ruși au fost uciși în Ucraina. De cealaltă parte, armata ucraineană a raportat moartea a 18.000 de soldați ruși. Citând informații militare, subsecretarul de stat al SUA a declarat că peste 10.000 de militari ruși au murit până acum în conflict.

Prin comparație, URSS a pierdut aproximativ 14.000 de oameni în războiul său de 10 ani din Afganistan. Totalul bărbaților uciși în cele două campanii cecene a fost de 11.000.

Ministerul rus al Apărării și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu au răspuns solicitărilor The Moscow Times pentru a oferi un comentariu privind aceste informații.

Călătoria finală

Într-un interviu oferit jurnaliştilor ruşi independenţi la sfârşitul lunii martie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ministerul rus al Apărării a refuzat să ridice cadavrele soldaţilor ruşi.

„Nu vrem să păstrăm cadavrele”, a declarat Zelenski. „La început au refuzat, apoi s-au oferit să trimită niște pungi pentru cadavre. Chiar și atunci când un câine sau o pisică moare, îi tratezi mai bine.”

Un avocat militar a explicat, sub protecția anonimatului, care este procedura oficială de manevrare a cadavrelor militarilor răniți sau uciși în acțiune. „Brigăzi speciale adună răniții, îi iau pe decedați, dacă este posibil, și înregistrează morții”, a spus el pentru The Moscow Times.

„Apoi datele sunt date comandantului, care scrie un raport și îl transmite în lanțul de comandă. Dar rapoartele sunt foarte dure în aceste zile și nimeni nu știe numărul victimelor.”

Cadavrele trebuie identificate pentru ca soldații să fie declarați uciși în luptă. „Declarațiile martorilor sau părțile corpului nu sunt suficiente”, a spus Anton Șcerbak, avocat al organizației pentru drepturile omului „Mamele Soldaților din Sankt-Petersburg”. „Dacă un cadavru nu poate fi identificat, se fac teste ADN.”

Dar soldații care nu au fost încă identificați ca decedați nu intră automat în categoria dispăruților. Cadavrele care nu au fost returnate în Rusia, cele neidentificabile sau îngropate în Ucraina nu sunt, de asemenea, incluse pe lista celor care au fost uciși în luptă, a declarat avocatul Anastasia Burakova pentru The Moscow Times.

Aceste persoane, a spus ea, „nu au statut legal și nu sunt enumerate nici printre cei morți, nici printre cei vii”.

Dacă lipsa oricărui contact durează un an, rudele soldaților pot solicita în instanță să fie declarat dispărut în misiune.

Președintele Vladimir Putin le-a promis familiilor militarilor uciși în Ucraina că vor primi 7,4 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) fiecare. Îns dacă moartea unui militar nu este stabilită legal, rudele nu vor primi despăgubiri, au spus Burakova și Șcerbak.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI