Cum îngheață apa aruncată în aer sau ce se întâmplă dacă ieși din casă cu părul umed. Experimente la minus 30 de grade Celsius în SUA

1 februarie 2019, 21:40

Orașul Chicago a primit, mai în gluma, mai în serios, un nou nume: Chiberia. Au fost  minus 29 de grade. Localnicii au făcut tot felul de experimente pe acest ger nemaîntâlnit: cum îngheață instantaneu apa aruncată în aer sau ce se întâmplă dacă încerci să ieși din casă cu părul încă umed.

Pa râul care străbate orașul nu se mai circulă decât cu spărgătoare de gheață.

Totul a paralizat din cauza gerului: curentul electric, alimentarea cu apă, infrastructura și transporturile. Pe calea ferată, echipajele au fost nevoite să încălzească sinele cu flăcări.

Recordul de ger a fost însă la Rockford, în Illinois: -34 de grade Celsius. Peste tot, accidentele s-au ținut lanț. Au fost închise școli, firme, instituții guvernamentale. Spitalele sunt pline de oameni cu degerături.

Persoanele fără adăpost nu mai au unde să stea.

În mijlocul acestui peisaj dezolant, gerul desenează imagini spectaculoase. La minus 30 de grade Celsius, o cascadă din Minneapolis în care apa cădea de la 16 metri s-a transformat în tărâmul unui basm de iarnă, decorat cu țurțuri uriași.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite