Cum încalcă legea operatorii de plaje, punând taxă pe cearșaf – Asociația pentru Protecția Consumatorilor: ”Una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip!”

Panou așezare cearșafuri și șezlonguri
Panou așezare cearșafuri și șezlonguri
23 iulie 2022, 15:48

APC România atrage atenția, sâmbătă, printr-o postare pe pagina de socialziare, asupra faptului că unii operatori aplică taxe ilegale pentru cearsafurile pe nisip.

”Atenție la mărimea cearceafului! 100 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 0,7×1m! 200 lei taxa pentru un cearceaf cu dimensiunea de 1,4×2m!!! Unii operatori de plajă încalcă legea prin astfel de taxe!”, își încep posterea cei de la APC România, care prezintă și ce instituție ar trebui să sancționeze astfel de derapaje.

”Cu siguranță vă întrebați ce instituție ar trebui să sancționeze astfel de derapaje! Potrivit ordinului nr. 1204/2010 pentru aprobarea Nornelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic, astfel de taxe sunt interzise pentru cei care fac plaja pe cearceaf, fiecare operator de plajă este obligat ca din suprafața de plajă pentru care a obținut drept de folosință pentru o perioadă determinată de la 1 an la 7 ani, să delimiteze o suprafață de 30% destinată plajei pe nisip, în așa fel încât această suprafață să nu se suprapună cu zona destinată amplasării sezlongurilor, iar o latură a acestei suprafețe să reprezinte limita dinspre apă a plajei!

Taxă ilegală cearșaf

Totodată, suprafața delimitată pentru plaja pe nisip trebuie să fie semnalizată prin intermediul unei plăcuțe pentru a atrage atenția turiștilor de pe plajă! Echipa APC a constatat că una din trei plaje nu are delimitată suprafața destinată plajei pe nisip! Din păcate, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, autoritatea statului responsabilă pentru respectarea regulilor privind amenajarea sectoarelor/subsectoarelor de plajă, care este și semnatarul ordinului de mai sus, nu-și face simțită prezența pe litoralul românesc prin intermediul inspectorilor de la Direcția de Autorizare și Monitorizare!

Asociația Pro Consumatori vă recomandă ca ori de câte ori identificati încălcări ale legislației din domeniul turismului să faceți o reclamație la instituția condusă de domnul #ConstantinDanielCadariu- ministrul turismului, domnia sa are și pagină de Facebook, folosind adresele de email: [email protected], respectiv [email protected] sau [email protected].

Totodată, vă rugăm să ne menționați și pe noi la CC([email protected]) pentru a monitoriza modul în care Ministerul Antreprenoriatului și Turismului corectează aceste abuzuri/încălcări ale legii de către unii operatori de plajă!”, este postarea de pe Facebook a celor de la APC România.

Semnalul de alarmă al APC face parte din campania națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor cu privire la drepturile acestora pe plajele Litoralului românesc, derulată de Asociatia Pro Consumatori, sub sloganul „Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite