LUMEA AZI

Cum funcţionează "armata" de troli de la Moscova, o adevărată armă psihologică a Rusiei

Rusia are o formidabilă armată de propagandă online. Nimeni nu ştie dacă vorbim despre sute sau mii de persoane, dar mesajele lor pe reţelele de socializare pot influenţa chiar şi anumite procese politice din alte state. Cum funcţionează maşinăria, ne spune corespondentul nostru, Liviu Iurea.

04 Martie 2017, 14:45 (actualizat 04 Martie 2017, 17:41) |

Sub denumirea de agenţii care studiază internetul, fabricile de troli sau postaci desfăşoară o activitate intensă. De fapt, sunt angajaţi care scriu la comanda. Totul e să ai acces la internet.

De obicei, aşa-numiţii trolii lucrează la negru, fără nicio formă de contract, iar banii îi primesc cash. Principalul este să scrii laudativ despre conducerea actuală a Rusiei şi să postezi comentarii furioase la adresa Occidentului.

Postacii care lucrează în încăperi special amenajate sunt monitorizaţi permanent cu ajutorul camerelor de supraveghere. Nu au voie să spună nimănui cu ce se ocupă. Îşi schimbă ID-urile în fiecare zi şi administrează conturi fictive pe reţele de socializare. Primesc cam 600 de euro - un venit destul de bun în vremuri de criză.

Olga Maltseva - fost " troll ":  "A trebuit să scriu despre Putin, că a făcut lucruri grozave, că este un tip super. A trebuit însă să scriu şi insulte la adresa opoziţiei."

O altă angajată, Liudmila, a dat în judecată firma care coordona armata de troli pentru practici obscure şi diferite încălcări ale legislaţiei muncii. Dezinformare şi manipulare - cam cu asta se ocupă fabricile de troli.

Liudmila Savciuk - fost " troll":  "Este aceeaşi maşină de propagandă ca şi televiziunea rusă. Aceleaşi subiecte care sunt prezentate la televizor, toate sunt răspândite de troli. Doar publicul ţintă este diferit. Este pentru cei tineri, care nu urmăresc emisiunile TV, însă navigheaza tot timpul pe internet."

Acum Liudmila conduce un grup anti-propagandă din Sankt Peterburg, caută să îi deconspire pe troli şi să îi facă să iasă la lumină.

Ivan Pavlov - avocat:  "Folosim toate pârghiile pe care le avem. În cazul de faţă - dreptul muncii. Să demascăm aceeastă organizaţie şi să o facem transparentă."

Guvernul rus neagă că ar avea vreo legătură cu armatele de postaci şi că ar fi în spatele operaţiunilor online. Totuşi, în urma procesului intentat de Liudmila, un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut existenţa "fabricilor de troli" şi că angajaţii sunt plătiţi pentru a scrie comentarii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 18°C
IASI 22°C 16°C
CLUJ 16°C 15°C
CONSTANTA 22°C 21°C
CRAIOVA 22°C 16°C
BRASOV 19°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI