Cum funcționează sistemul NASAMS cu care Ucraina vrea să se apere de barajele apocaliptice de artilerie ale rușilor

12 octombrie 2022, 12:24

Kievul își propune să desfășoare arme mai avansate în lupta împotriva forțelor rusești. Președintele Volodimir Zelenski spune că SUA au furnizat Ucrainei un sistem sofisticat de apărare aeriană numit NASAMS.

NASAMS este un sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. NASAMS încorporează într-un sistem terestru rachetele aer-aer care în mod normal sunt montate pe avioanele F-16 și Eurofighter. Având o rază de acțiune de până la 40 de kilometri, sistemul este o armă destul de puternică pentru doborârea avioanelor. Are un sistem radar care poate detecta aeronavele la o distanță de 100 de kilometri.

O unitate standard a sistemului NASAMS este compusă din radarul de cercetare aeriană AN/MPQ-64F1 Sentinel (3D), dezvoltat de firma norvegiană, senzorul electronooptic de ochire în IR (EO/IR) de tip pasiv MSP 500, dezvoltat de Rheinmetall Defence Electronics şi centrul de conducere a focului – FDC (Fire Distribution Center, dezvoltat de firma norvegiană) şi un număr de instalaţii de lansare sextuple înclinate, echipate cu rachete aer-aer cu tehnologie avansată şi rază medie de acţiune – AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), produse de Raytheon.

Programul rachetelor aer-aer AIM-120 AMRAAM însumează peste 25 de ani de proiectare, modernizări, testări şi producţie, timp în care au fost produse peste 13.000 de rachete în diferite variante în valoare de peste 13 miliarde de dolari.

Aceste rachete sunt esențiale pentru a securiza infrastructura civilă și militară. Mai exact, pentru a ține piept unui baraj apocaliptic de artilerie precum cel abătut asupra mai multor orașe ucrainene la începutul acestei săptămâni.

În acest moment, există o mulțime de „găuri” în apărarea aeriană ucraineană, sistemele sovietice de rachete având nevoie de întărire. Sistemele antiaeriene NASAMS vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, vehiculelor aeriene fără echipaj, precum şi împotriva avioanelor şi elicopterelor adverse.

NASAMS se află în dotarea a 12 ţări (SUA, Norvegia, Polonia, Finlanda, Spania, Ţările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia şi Qatar, Ungaria). Capabilitățile sale au fost demonstrate în peste 4.200 de lansări, iar rachetele au 10 victorii aeriene la activ – şase MiG-29 (sârbe) şi câte un MiG-25 (irakian), MiG-23(irakian), Su-22 (sirian), Soko J-21 Jastreb (sârb), potrivit Monitorul Apărării.

Ultima versiune a NASAMS dispune de un lansator nou Mk.2, care poate lansa atât rachete AIM-120 AMRAAM B/C5/C7, cât şi noua rachetă AMRAAM-ER sau AIM-9X Sidewinder Block 2. Dezvoltate special ca sistem antiaerian, această versiune AMRAAM este propulsată de un motor rachetă cu diametru mai mare, fabricat de Nammo Raufoss, care împreună cu noul sistem de control de la firma KDA asigură rachetei o anvelopă de angajare a ţintelor extinsă, caracterizată de o distanţă de tragere mai mare cu 50% şi o altitudine de interceptare mai mare cu 70%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite