Cum funcționează vaccinul împotriva noului coronavirus. Explicațiile unui profesor de microbiologie celulară

11 noiembrie 2020, 09:21

Principiul de funcționare al acestui vaccin este relativ simplu. Mai întâi, nu s-a folosit virusul, ci doar o secvență genetică extrasă din proteina care se găsește în așa numiți „spini” ai coronavirusului.

Sistemul imunitar al unui subiect injectat cu acest ser declanșează o reacție imediată dacă persoana imunizată se infectează cu Sars Cov 2. Practic, vaccinul ajută sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l distrugă.

Dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară: „Este o metodă total nouă de a genera un vaccin, o metodă pe care omenirea a încercat-o, fără succes, atâția ani. Se ia o secvență de material genetic, denumit mesagerul ARN, pe care îl multiplici, și apoi îl injectezi intramuscular. Fibra musculară va prelua secvența din mesagerul ARN și va produce proteinele din virus. Deci nu virusul în sine, ci secvențe din el și sistemul imunitar vor recunoaște pericolul și vor reacționa.”

Goana după acest vaccin despre care producătorii săi spun că este eficient în proporție de peste 90 la sută, deși nu se știe cât de mult timp oferă imunitate, a început imediat după anunț.

Partenerul german BionTech a anunțat că plănuiește să stabilească prețul serului sub cotațiile pieței și în funcție de puterea de cumpărare a fiecărei țări, astfel încât vaccinul să ajungă la cât mai multe persoane.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite