Cum funcționează empatia la români? Studiu de caz: Incendiul din Pasajul Unirii din Capitală

19 octombrie 2022, 19:58

Imaginile cu mașina în flăcări din Pasajul Unirii din Capitală au făcut înconjurul țării. Mulți s-au revoltat când au văzut că nimeni nu a sărit în ajutorul celor din autoturism și nu a încercat să stingă focul.

În imaginile din pasaj se vede cum nimeni nu încetineşte, nici măcar atunci când portierele se deschid larg şi din maşina în flăcări coboară trei adulţi şi un copil. Din cele 100 de autovehicule care se aflau în acel moment în zonă, doar un şofer s-a oferit să îi ajute.

Marian Dobre, psiholog: În situaţiile de genul acesta cei mai mulţi se panichează. Ei nu ştiu ce au de făcut. Nu au ştiut dacă e bine să intervină sau să nu intervină.

Incidentul a stârnit valuri de reacţii pe reţelele de socializare.

„Nu ne putem baza pe nimeni din jurul nostru. Fiecare e pe cont propriu. Ne bucurăm de răul altuia şi credem că nouă nu ni se poate întâmpla” – scrie unul dintre internauţi.

Un studiu care măsoară empatia oamenilor din 63 de țări plasează România pe locul 54.

Psihologii pun lipsa de reacţie inclusiv pe seama faptului că nu suntem educaţi să reacţionăm în astfel de situaţii.

Marian Dobre, psiholog: Avem nevoie de un timp de reacție, ca noi să conștientizăm ceea ce se întâmplă, pentru că nu sunt lucruri cu care noi ne confruntăm în fiecare zi.

Experţii în condus defensiv spun că intervenţia într-o situație cum a fost cea din Pasajul Unirii trebuie făcută cu multă precauţie, pentru că riscul unei explozii este ridicat.

Sorin Ene, instructor de condus defensiv: Toți conducătorii auto au blocat ambele benzi de circulație, ceea ce este foarte grav, pentru că cei care vin – pompierii, ISU – nu aveau acces în tunel. În primă instanță trebuie salvați conducătorul și ocupanții autovehicolului în cauză, după care degajarea spațiului.

Stingătorul ar fi fost util doar dacă dispozitivul ar fi fost unul mai mare decât cel obligatoriu din dotarea mașinilor.

Circulația rutieră în Pasajul Unirii, pe sensul de mers Universitate – bulevardul Dimitrie Cantemir, este oprită până mâine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Cinci pași pentru a fi mai fericit după 50 de ani, decât la 30