Cum facem față fricii legate de război? Psihoterapeut: Suntem mai expuși manipulării cu cât suntem mai anxioși. A face lucruri bune pentru ceilalți e un mecanism eficient pentru gestionarea fricii

20 martie 2022, 19:48

Emoțiile legate de război vin într-un context în care oamenii sunt deja epuizați emoțional după doi ani de pandemie.

GABRIELA BONDOC, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: „E normal să ne fie frică. Aș începe cu recomandarea de a accepta partea asta din noi, de a încerca să nu luptăm împotriva ei neapărat, cât să respirăm și să ne relaxăm corpul în așa fel încât  să putem să ne liniștim măcar fizic.  Încercăm să limităm expunerea la știri.  Suntem cu atât mai fragili și  mai expuși manipulării cu cât suntem într-o stare de anxietate.  Empatia ne ajută să gestionăm mai ușor frica. A face în general lucruri bune pentru ceilalți e un mecanism eficient pentru gestionarea fricii.”

Adulții rămân busola emoțională a copiilor și stă în puterea lor ca ororile războiului să nu invadeze și mintea celor mici.

GABRIELA BONDOC, medic primar psihiatru şi psihoterapeut: „Din păcate, în casele românilor televizorul merge nonstop. E un lucru pe care eu nu îl recomand, copiii sunt fragili emoțional, mai ales după pandemie.

Specialiștii ne îndeamnă să învățam să gestionăm frica pentru a lua deciziile rațional și pentru a ne feri mai ușor de știrile false. Putem să facem pace, deocamdată, măcar în mintea noastră.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite