Cum citim cifrele despre Covid-19

Izolați în fața televizoarelor, sub amenințarea virusului COVID-19 și sub presiunea, fie ea protectoare, a stării de urgență, ne descurcăm cum putem cu numerele, tot mai mari, rulate în breaking news de posturile tv ori în timp real pe site-uri dedicate: CONFIRMAȚI,  VINDECAȚI, DECEDAȚI!

08 Aprilie 2020, 10:54 (actualizat 15 Aprilie 2020, 10:57) |
Cum citim cifrele Covid-19

Tiparul informărilor oficiale e lămurit de sociologul specializat în statistică, dr. Bogdan Florian, asistent universitar la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrație București: ”Autoritățile statelor informează conform aceleiași metodologii propuse de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a putea prelucra ulterior datele și pentru a putea compara ce se întâmplă, de pildă în România, cu ceea ce se întâmplă în alte țări din lume, chiar dacă la date calendaristice diferite”.

Când vorbim însă de rețeta copiată la indigo după care televiziunile de știri aleg să ne livreze aceste informații, psihologul Iris Gogorici vorbește despre mimetism mediatic, asimilabil unui ”fenomen care în psihologie se numește dovada socială/social proof în care te uiți în jur, vezi cum face majoritatea și faci la fel: e greu să atragi reflectorul pe tine procedând diferit”.

Așa că, numerele revin: CONFIRMAȚI, VINDECAȚI, DECEDAȚI! Sociologul Mircea Kivu analizează succint: ”In valoare absolută aceste cifre nu ne spun nimic.” Și asist. univ. dr. Bogdan Florian confirmă că ”Numărul absolut al cazurilor nu ne spune mare lucru. 100 de cazuri în România, la o populație de 19 milioane, nu este același lucru cu 100 de cazuri într-o țară care are o populație mai mică, de exemplu Bulgaria.” OMS a optat pentru acești indicatori pentru că sunt ușor de înțeles de public, mai explică sociologul Florian și, drept argument, face trimitere la definițiile specialiștilor din domeniu: ”Unitatea standard de măsurare a acestei epidemii este rata infectării sau rata brută a deceselor, fiecare raportată la populație. Asta e o măsură care ne permite să vedem cât de extinsă este epidemia la nivelul fiecărei țări.”

Indicatorii îî lăsăm în seama statisticienilor! Noi, telespectatorii, ne întoarcem la ecranele tv: CONFIRMAȚI,  VINDECAȚI, DECEDAȚI! Sociologul Mircea Kivu ne explică pe ce să punem accentul: ”Interesează mai mult tendințele... Interesează cazurile noi de astăzi și mai ales să văd în ce măsură cazurile noi de azi sunt mai multe decât cele înregistrate ieri și așa mai departe.”

Sociologii admit la unison că îmbolnăvirile și vindecările raportate depind de numărul și precizia testelor făcute, de asimptomatici, de sinceritatea  pacienților (cum am văzut deja!) ori de corectitudinea raportărilor. ”Așadar, cel mai obiectiv indicator rămâne, din păcate, numărul deceselor” spune sociologul Bogdan Florian și nuanțează: ”Decesele sunt cele mai certe informații despre răspândirea virusului. Numai că ele ne arată situația din trecut, pentru că - în medie - virusul are nevoie de o săptămână pentru primele simptome, una pentru situația critică și apoi încă o săptămână până la deces, dacă acesta intervine. Astfel încât, ceea ce vedem azi este rata mortalității din urmă cu trei săptămâni”.

Concluzia socilogilor este că cifrele importante pentru publicul larg sunt noile imbolnaviri și noile decese, dar mai ales tendința de creștere sau de scădere a acestora. Cu cât se înregistrează mai puține noi îmbolnăviri și mai puține noi decese, cu atât impactul pademiei se restrânge.

Autor: Mihaela Căciuleanu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI