Cum au păcălit ucrainenii radarele crucișătorului „Moscova”. Rachetele Neptun, testate în premieră în condiții de război

15 aprilie 2022, 19:04

Trupele ucrainene au folosit două rachete Neptun pentru a avaria crucișătorul rus. Și asta pentru că nava „Moscova” avea 12.000 de tone, în vreme ce rachetele Neptun sunt destinate pentru ținte navale de 5.000 de tone.

Cum a apărut proiectul Rk-260MT Neptun

Rachetele Neptun sunt de fabricație ucraineană. După anexarea-fulger a Crimeei în 2014, Ucraina și-a pierdut o mare parte din flotă. Rămase fără capabilități de apărare pe mare, autoritățile ucrainene au decis să dezvolte propria armă anti-navă, una care să poată fi lansată de pe coastă. Așa a apărut Rk-260MT Neptun.

Ucrainenii au fost nevoiți să o producă într-un timp record. Neptun are un motor turbojet dezvoltat de biroul de design „Luch” din Kiev. Proiectanții s-au inspirat din racheta sovietică Kh-35U.

CITIȚI ȘI: Scufundarea crucișătorului „Moscova” dă peste cap strategia Rusiei din Marea Neagră. România, o piesă importantă din puzzle

În momentul în care s-a declanșat invazia rusă, modelul Neptun nu era cu adevărat operațional. Câteva teste sporadice avuseseră loc în perioada 2018-2020, iar primul sistem ar fi intrat în dotarea forțelor navale în 2021. Concret: e prima oară când rachetele Neptun au fost folosite într-o situație de război.

Cum ar fi decurs atacul

Ca să păcălească radarul crucișătorului, ucrainenii au folosit o dronă turcească Bayraktar TB-2, potrivit surselor din comunitatea OSINT.

Atacul ar fi decurs în felul următor:

A) Drona a transmis poziția relativă a navei către țărm, moment în care radarul Mineral-U al sistemului Neptun a fost activat și folosit pentru foarte scurt timp în direcția „Moscovei”, pentru a obține o localizare mult mai precisă. De ce pentru scrut timp? Deoarece Mineral-U este un radar deosebit de puternic – tip Over-The-Horizon (OTH) – și poate alerta inamicul dacă este folosit pentru un interval mai îndelungat de timp.

B) Odată lansată către țintă, traiectoria rachetei a coborât deasupra suprafeței mării, la 3-10 m (un plafon de zbor dificil de detectat de către navele de război), apoi capul-radar al rachetei a fost activat, dirijând-o către țintă.

C) Între timp, radarul crucișătorului, un 3P41 Volna, era blocat pe urmărirea dronei, iar cel de-al doilea sistem de monitorizare aeriană, MR-800 Voshkod/Top Pair 3-D, rămăsese complet „orb” în fața plafonului de zbor (3-10 m) al celor două rachete Neptun, asta și din cauza mării agitate. Practic, radarul MR-800 nu a putut distinge între rachete și crestele valurilor.

Context

Crucişătorul Moscova, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunţat joi seară Ministerul rus al Apărării.

În cursul operaţiunii de remorcare a crucişătorul Moskva spre portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorării carenei suferite într-un incendiu de la detonarea de muniţie. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat”, a spus ministerul, citat de agenţia de stat TASS.

CITIȚI ȘI: LIVE TEXT | Război în Ucraina ZIUA 51 | Rusia a lovit o bază militară din apropiere de Kiev. Bombardamente puternice au loc în Doneţk

Deşi Ministerul rus al Apărării a confirmat joi că nava a fost avariată şi că echipajul a fost evacuat, instituţia a transmis doar că a avut loc un incendiu la bord, fără să menţioneze motivele.

Crucişătorul Moscova”, ce are o lungime de peste 180 de metri, a fost lansat în 1979 şi şi-a început misiunile în 1983. Nava a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean. Armamentul principal era constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000. Nava-amiral avea o lungime de 186 de metri și putea transporta un echipaj format din aproape 500 de membri.

Potrivit relatărilor din presa ucraineană, nava a fost implicată în cucerirea Insulei Şerpilor, în urmă cu câteva săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite