Cum au oprit forțele speciale ucrainene și operatorii de drone convoiul monstruos al rușilor, care amenința capitala Kiev. Povestea unității Aerorozvidka, dezvăluită de The Guardian

Convoi militar surprins prin satelit
Convoi militar surprins prin satelit
28 martie 2022, 17:22

Convoiul de vehicule blindate și de camioane cu provizii a fost oprit în câteva zile, iar ofensiva a eșuat, mai ales după ambuscadele nocturne inițiate de o echipă cu 30 de membri, formată din forțe speciale ucrainene și operatori de drone, care se deplasau cu ajutorul ATV-urilor de tip quad.

Operatorii de drone au fost mobilizați dintr-o unitate de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, ale cărei baze au fost puse acum 8 ani. A fost formată dintr-un grup de specialiști IT voluntari și din pasionați care își concepeau propriile dispozitive. Acum, acest grup s-a transformat într-un element esențial în rezistența ucraineană de tip „David versus Goliat”.

Aerorozvidka a trebuit să apeleze inclusiv la mecanisme de strângere de fonduri online și la o rețea de contacte personale pentru a-și putea atinge obiectivele, cu tot ajutorul venit dinspre Occident. A avut nevoie de componente precum modemuri speciale și camere cu termoviziune, făcute în Statele Unite și în Canada, care nu putea fi aduse în țară din cauza controlului asupra exporturilor acestor echipamente. Membrii echipei speciale au apelat la o rețea globală de prieteni pentru a putea achiziționa dispozitivele inclusiv de pe eBay.

Comandantul unității, lt. col. Yaroslav Honchar, a povestit pentru The Guardian cum convoiul rușilor a fost prins în ambuscadă în apropierea orașului Ivankiv.

Luptătorii ucraineni s-au apropiat de convoi în timpul nopții, pe vehiculele ușoare, prin pădure, din direcția Cernobîl. Soldații ucraineni erau echipați cu ochelari cu vedere nocturnă, cu arme cu lunetă, cu mine care puteau fi detonate de la distanță, cu drone cu camere de termoviziune și cu drone cu bombe de 1,5 kg.

Această unitate mică a distrus două sau trei vehicule din fruntea convoiului, care a rămas împotmolit. Soldații au stat acolo încă două nopți și au distrus multe vehicule„, a declarat lt. col. Yaroslav Honchar.

Rușii au împărțit apoi convoiul în mai multe unități, încercând să se apropie de capitala ucraineană, dar aceeași echipă de asalt a atacat depozitul cu provizii, afectând serios capacitatea rușilor de a avansa.

„Primul eșalon al forței ruse a rămas blocat fără căldură, fără combustibil, fără bombe și fără gaz. Și asta datorită muncii a 30 de oameni”, a subliniat Honchar.

Unitatea Aerorozvidka a participat și la respingerea unui atac aerian al rușilor asupra aeroportului Hostomel, la nord-vest de Kiev, în prima zi a invaziei, folosind drone pentru a localiza, ținti și a lansa bombardamentele asupra a aproximativ 200 de parașutiști ruși ascunși la un capăt al aerodromului.

Oficiali americani ai Apărării au confirmat că atacurile ucrainenilor au contribuit la oprirea coloanei blindate în apropiere de Ivankiv.

Cantitatea uriașă de informații culese pe cale aeriană arată importanța folosirii dronelor pentru organizarea apărării în fața rușilor.

Bazele unității Aerorozvidka au fost puse de mai mulți ucraineni tineri, care au luat parte la Maidan în 2014 și care s-au oferit să pună la bătaie abilitățile lor tehnice în rezistența în fața invaziei ruse în Crimeea și în regiunea Donbas. Fondatorul unității, Volodymyr Kochetkov-Sukach, a fost un bancher de investiții. El a fost ucis în 2015, în Donbas.

Unitatea a fost desființată în 2019 de ministrul Apărării de atunci, dar a fost formată din nou în octombrie anul trecut, pe măsură ce se profila amenințarea invaziei ruse.

Capacitatea de a menține viziunea aeriană asupra mișcărilor trupelor inamice s-a dovedit esențială pentru succesul stilului de luptă al Ucrainei. Eforturile Aerorozvidka de a înlocui echipamentele pierdute au fost împiedicate de o aprovizionare limitată cu drone și componente. Eforturile de a le asigura prin achiziții de la Ministerul Apărării au produs puține rezultate, parțial și pentru că unitatea este văzută ca una nouă și ca un outsider pe lângă forțele deja existente, notează The Guardian.

Articolul integral poate fi accesat AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite