Cum au fost salvate picturile care-l înfățișau pe Regele Mihai, din biserici, în timpul comunismului

12 decembrie 2017, 19:36

În 1940 consiliul bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului a decis să refacă pictura interioară a lăcașului și a apelat la cunoscutul pictor al acelor vremuri, Costin Petrescu. Preoții au hotărât că la intarea în biserică să picteze imaginea conducătorilor statului de la acea vreme: Regele Mihai și mama sa, Elena. Imediat după preluarea puterii, comuniștii  au încercat să șteargă orice urmă a Familiei Regale după plecarea în exil a Regelui Mihai, în 1947. Prin urmare la Biserica Sfântul Nicolae, picturile murale care îl înfățișau pe suveran au fost acoperite cu vopsea roșie. Frescele au fost readuse la aspectul original abia după 1990.

În tinda bisericii a fost pictată și scena încoronării Regelui Ferdinand la Alba Iulia care apare alături de Regina Maria. Brașovenii au reușit să salveze această frescă printr-o idee neobișnuită.

Și la 40 de kilometri de Craiova, în biserica din satul Salcia, portretul pictat al Regelui a fost conservat timp de 76 de ani, iar astăzi este mândria localnicilor. Timp de 40 de ani, de frica comuniștilor, portretul a fost ascuns. În 1954, la ordinul autorităților comuniste, a fost acoperit cu var și așa a rămas timp de 40 de ani.

În 2014, nepotul Regelui, Nicolae a ajuns la Salcia unde a admirat pictura salvată de săteni în urmă cu 7 decenii.

O poveste similară a avut loc și la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Un portret al celor trei regi, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I, a fost ascuns timp de câteva decenii, tot de un dulap.

Un alt lăcaș de cult în care preoții și-au riscat viața protejând chipul Regelui este Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Lăcașul a fost inaugurat în 1946, chiar în prezența Regelui Mihai I.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite