Cum arată planul Chinei de a trimite astronauți pe lună până în 2030

Rapoartele din presa de stat nu au spus câți astronauți intenționează să trimită China pe Lună.
Rapoartele din presa de stat nu au spus câți astronauți intenționează să trimită China pe Lună.
14 iulie 2023, 14:42

Zhang Hailian, inginer-șef adjunct al Agenției Spațiale cu echipaje umane din China (CMSA), a explicat planul preliminar la un summit aerospațial din orașul Wuhan, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. Misiunea, estimată să aibă loc înainte de 2030, face parte dintr-un proiect de înființare a unei stații de cercetare lunară. Acesta va investiga modul cel mai bun de a construi instalația și va efectua sarcini de explorare a lunii și alte experimente, a spus Zhang.

Două vehicule de lansare vor trimite un aterizator pe suprafața lunii și o navă spațială cu echipaj pe orbita lunară, înainte de a se andoca una cu cealaltă, potrivit Global Times, administrat de stat. După andocare, astronauții chinezi de la bordul navei spațiale vor intra în aterizatorul, care este folosit pentru a coborî la suprafața Lunii. În timp ce se află pe Lună, ei vor colecta mostre și vor efectua „explorare științifică”, înainte de a se reuni cu nava spațială care așteaptă pe orbită și care îi va duce acasă, pe Pământ, a raportat Global Times.

Pentru a se pregăti de misiune, cercetătorii chinezi sunt în etapa de dezvoltare a echipamentelor necesare, inclusiv costume pentru lună, rovere lunare cu echipaj, nave spațiale cu echipaj și aterizatoare lunare, a raportat Xinhua.

Rapoartele din presa de stat nu au spus câți astronauți intenționează să trimită China pe Lună.

Misiunea lunară este cea mai recentă dezvoltare în eforturile Chinei de a-și avansa programul spațial, care a cunoscut mai multe momente de descoperire în ultimii ani.

China a întârziat cursa spațială – nu și-a trimis primul satelit pe orbită decât în 1970, moment în care Statele Unite a trimis deja un astronaut pe Lună – dar Beijingul a ajuns din urmă rapid.

În 2013, China a aterizat cu succes un rover pe Lună, devenind doar a treia țară care a făcut acest lucru. La acea vreme, liderul chinez Xi Jinping a spus că „visul spațial face parte din visul de a face China mai puternică”.

Sub conducerea lui Xi, China a cheltuit miliarde pentru programul său spațial ambițios. Deși nu există persoane publice oficiale care să vorbească despre investiția Beijingului în explorarea spațiului, firma de consultanță Euroconsult a estimat în 2019 că este vorba de aproximativ 5,8 miliarde de dolari. Atunci China a trimis un rover în partea îndepărtată a Lunii – o premieră istorică. Apoi, în 2020, a devenit doar a treia țară care a colectat cu succes mostre de rocă de pe Lună.

În ultimii ani, China și-a construit și propria stație spațială Tiangong, care a fost finalizată în noiembrie. Stația este doar al doilea avanpost orbital operațional, alături de Stația Spațială Internațională (ISS) – din care astronauții chinezi au fost excluși de multă vreme din cauza obiecțiilor politice și a restricțiilor legislative ale SUA.

Dar se așteaptă ca ISS să încheie operațiunile în 2030, ceea ce ar putea lăsa Tiangong singurul avanpost rămas. China a încercat să-și deschidă stația pentru colaborarea cu parteneri internaționali, inclusiv prin găzduirea de experimente din alte țări.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

China cumpără masiv aur și petrol și pune Occidentul pe gânduri

The Economist: Planul economic hazardat al lui Xi Jinping care va înfuria lumea