Cum ar putea arăta ofensiva de primăvară a Ucrainei. Ce spun experții consultați de Novaia Gazeta

Soldați ucraineni la turela unui tanc
Soldați ucraineni la turela unui tanc
28 martie 2023, 11:34

În așteptarea obuzelor

Volodimir Zelenski a declarat recent pentru publicația japoneză Yomiuri Shimbun că Ucraina nu poate lansa încă o contraofensivă din cauza lipsei de arme și muniții. „Așteptăm ca munițiile de la partenerii noștri să sosească”, a declarat președintele ucrainean. „Nu putem începe [contraofensiva] încă”. Zelensky a mai adăugat că Rusia folosește zilnic de trei ori mai multe muniții decât Ucraina. Pe lângă muniții, Ucraina așteaptă, de asemenea, avioane de luptă de la aliații săi, spune el.

Ipotezele potrivit cărora Ucraina nu dispune de muniție, precum și de echipamente și de militari instruiți au fost exprimate anterior de unele surse mass-media populare. Un articol foarte mediatizat al publicației The Washington Post a afirmat că numărul victimelor militare ucrainene s-ar putea ridica la 120.000 de persoane de la începutul războiului pe scară largă. Acest lucru a dus la o scădere a eficacității trupelor ucrainene, deoarece aproape că nu mai existau luptători experimentați pe linia frontului. În plus, The Washington Post a afirmat că partea ucraineană s-a confruntat cu o lipsă acută de arme, pe care aliații săi „s-au străduit să o rezolve”. Acestea au fost motivele pentru care ziarul, citând oficiali ucraineni și șefi militari, se îndoia că Kievul ar putea lansa o contraofensivă de succes în curând.

„Forțele armate ucrainene au suferit în mod evident pierderi grele, inclusiv în ceea ce privește personalul”, explică expertul militar israelian David Gendelman în cadrul unui interviu pentru Novaia Gazeta Europa.

„Aceasta este o consecință inevitabilă a unui mare război. Același lucru este valabil și pentru Rusia. Acest lucru, în mod ciudat, este «normal»; lucrurile nu ar fi putut fi altfel în situația actuală.”

În ciuda pierderilor teribile, mulți experți nu le consideră decisive. „Chiar dacă presupunem că cifra de 120.000 de soldați ucraineni uciși și răniți dată în articol este exactă, aceasta nu înseamnă nicio înfrângere critică”, a declarat expertul militar ucrainean Roman Svitan pentru Novaia Gazeta Europa. Pentru fiecare soldat ucrainean ucis, există cinci răniți. Deci, putem vedea că există 20.000 de militari uciși și 100.000 de militari răniți. Cel puțin jumătate dintre acești răniți, adică 50.000, se întorc la datorie după tratament. Așadar, lucrurile nu sunt atât de rele pe cât ar părea. În total, aproximativ 500.000 de persoane au fost pe frontul din Ucraina în acești nouă ani. Acestea sunt experimentate și posedă abilitățile militare necesare. Potențialul forțelor armate ucrainene este în continuă creștere datorită noului personal care înlocuiește prin rotație unitățile epuizate din prima linie.”

Expertul spune că, după ce aliații Ucrainei au început să instruiască masiv soldații ucraineni, calitatea abilităților militare ale acestora a crescut semnificativ.

„Conform datelor disponibile, trebuiau pregătite trei corpuri de armată (un corp de armată în acest caz reprezintă aproximativ 20 de mii de luptători – n.r.). Cu toate acestea, o parte dintre acestea au fost folosite pentru apărare, așa că poate că sunt pregătite două corpuri”, spune David Gendelman. „Dar acesta este un parametru dinamic, antrenamentele continuă, iar ofensiva nu este programată pentru astăzi, așa că vom vedea câți soldați vor fi pregătiți atunci când va începe.”

Roman Svitan este de acord cu aceste estimări. Potrivit datelor sale, aproximativ 50.000-60.000 de militari ucraineni au finalizat deja sau sunt în prezent în curs de pregătire în străinătate. Aceștia sunt instruiți în zeci de baze din SUA, Marea Britanie, Polonia, Germania și alte țări NATO. Acest proces a devenit deosebit de intens după ce s-a luat decizia de a dota Kievul cu echipamente grele. Întorși în Ucraina, soldații și ofițerii sunt implicați în coordonarea operațională. Aceste unități sunt cele care vor forma coloana vertebrală a forțelor ofensive ale Ucrainei, folosind arme furnizate de Occident, consideră expertul.

Cinci sute de tancuri

Toate echipamentele pe care Occidentul a promis să le furnizeze Ucrainei intră deja în serviciul forțelor armate ucrainene, afirmă Roman Svitan. Este vorba de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, artilerie și MLRS. Expertul crede că numărul total de tancuri furnizate de aliați, incluzând atât modelele occidentale, cât și cele sovietice, ar putea fi de până la 500. Dacă adăugăm transportoarele blindate de trupe și vehiculele de luptă ale infanteriei, numărul total de vehicule blindate aflate în posesia Ucrainei va fi de peste o mie.

„Vorbind despre echipamente, presupun că acestea vor fi păstrate sub un fel de «umbrelă» pe teritoriul partenerilor noștri din NATO sau departe de linia frontului cât mai mult timp posibil, pentru a le salva de atacurile inamicului”, spune Roman Svitan. „Forțele principale vor începe să se retragă până în momentul unei pătrunderi pe scară largă în linia frontului. Când se va întâmpla acest lucru, toate vehiculele vor fi controlate de echipaje bine instruite.”

Peste un milion de proiectile

Recent, s-a aflat că statele membre ale UE vor furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie de 155 mm, standard NATO, în anul următor. Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a vorbit despre acest lucru după reuniunea miniștrilor europeni de la Bruxelles.

„Problema munițiilor, în special a obuzelor de artilerie, este critică pentru continuarea războiului în general și pentru ofensiva planificată de Ucraina în special”, spune David Gendelman. „Prin urmare, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a subliniat în mod repetat această problemă, inclusiv la Ramstein, și acesta este motivul pentru care țările europene au adoptat un plan de creștere a producției și furnizării de muniție în valoare totală de 2 miliarde de euro.”

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a propus un plan în trei etape pentru a sprijini Ucraina și a crește capacitatea de apărare a Europei. Pentru a face acest lucru, fondul paneuropean pentru pace va trebui să aloce, în plus, 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să își achiziționeze muniție. Un alt 1 miliard de euro va fi necesar pentru a reface rezervele proprii ale coaliției. Etapa a treia va consta în dezvoltarea industriei de apărare în țările europene.

„Pentru fiecare 5.000 de obuze trase de forțele armate ucrainene în fiecare zi acum, există aproximativ 15.000-20.000 de cartușe de artilerie rusească”, spune Roman Svitan. „Vara trecută, acest raport era de 1 la 10, când Rusia a cheltuit până la 50-60 de mii de obuze pe zi. Situația se va schimba atunci când un milion de obuze de 155 mm vor fi furnizate Ucrainei de către Uniunea Europeană. În plus, majoritatea acestora vor sosi imediat din depozitele care vor fi reaprovizionate cu ajutorul programului adoptat. În plus, SUA, Marea Britanie și țările din afara Europei își vor face și ele partea lor. Acest lucru va permite armatei ucrainene să cheltuiască zilnic 10-15 mii de obuze în timpul unei ofensive de trei luni, suficient pentru a străpunge apărarea inamicului și a învinge Rusia. Presupun că transferul de obuze și echipamente ia în considerare densitatea probabilă a ostilităților în timpul dezocupării regiunilor Herson, Zaporijjia și Crimeea. Va fi nevoie de aproximativ aceeași cantitate de muniție pentru a elibera regiunile Donețk și Luhansk.”

David Gendelman este convins că programul viitoarelor livrări de muniții și arme se află pe masa conducerii politico-militare ucrainene, iar aceste cifre vor fi factorul determinant pentru lansarea ofensivei ucrainene. „Dacă toate armele promise vor ajunge în următoarea lună sau două”, spune expertul israelian, „acest lucru ar fi, teoretic, suficient pentru a lansa o ofensivă folosind corpul de rezervă nou instruit.”

O mulțime de victime

Ucraina a început deja pregătirile pentru o acțiune ofensivă, crede Roman Svitan. Operațiunile de recunoaștere și de luptă sunt în desfășurare în direcțiile Herson și Zaporijjia de aproximativ o săptămână. Artileria, MLRS și UAV-urile forțelor armate ucrainene acoperă întreaga adâncime a apărării rusești până la coasta Mării Azov. În mod obișnuit, astfel de acțiuni încep cu aproximativ o lună înainte de începerea unei ofensive la scară largă. O ofensivă serioasă asupra pozițiilor rusești este de așteptat la mijlocul lunii aprilie.

Este interesant faptul că liderul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut recent ajutorul Statului Major General al Rusiei, prevăzând o contraofensivă ucraineană pe scară largă în apropiere de Bahmut, într-o încercare de a izola unitățile „private” de forțele principale ale armatei ruse. Câteva zile mai târziu, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sirskîi, a declarat că unitățile rusești suferă pierderi semnificative și sunt epuizate.

„Destul de curând vom folosi această oportunitate, așa cum am făcut-o la Kiev, Harkov, Balakliia și Kupiansk”, a declarat Sirskîi.

Roman Svitan este sigur că ofensiva majoră se va desfășura în alte direcții, în timp ce Ucraina va căuta doar să încercuiască unitățile de mercenari ruși care au avansat prea adânc în direcția Sloviansk, anihilând majoritatea unităților PMC.

„În Donbas există o mulțime de munți și înălțimi, așa că nu are rost să atacăm frontal. Vorbim, printre altele, despre Donețk, Lugansk și alte orașe din regiune”, spune expertul ucrainean. „Este mai bine să ocolim și să tăiem dealurile fortificate, forțând garnizoanele de acolo să se predea sau să se retragă. Pot presupune că vectorii principali ai ofensivei vor merge spre Melitopol din Orikhiv, spre Mariupol din Vuhledar și din Nova Kakhovka spre Armiansk.”

Roman Svitan descrie operațiunea de eliberare a Donbasului în felul următor: de la Svatove se va da o lovitură în direcția Lugansk, iar de acolo militarii ucraineni vor merge de-a lungul malurilor râului Siverski Doneț până când acesta se va vărsa în Donul aflat deja în granițele Rusiei și mai departe până la Rostov pe Don, izolând complet Donbasul de Rusia. Deoarece Constituția Rusiei implică faptul că armata ucraineană se află deja pe teritoriul rusesc, pătrunderea în Rusia propriu-zisă nu va fi o problemă politică majoră, consideră expertul nostru. „După ce rușii vor fi împinși pe teritoriul lor, ne vom retrage la frontiera de stat”, spune Roman Svitan. „Deși acest plan pare foarte optimist, înțelegem că implementarea lui va fi plătită cu mult sânge. Mulți oameni își vor pierde viața pe acest drum, dar Ucraina nu are altă opțiune.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite