Cum ar putea arăta o pace post-Putin. Negocierea care ar putea rezolva toate problemele de securitate ale țărilor ex-sovietice dintr-o singură lovitură

Vladimir Putin
Vladimir Putin
5 octombrie 2022, 12:56

Redăm editorialul lui Alexander Morozov.

***

Vladimir Putin a spus în discursul său din 30 septembrie că Kremlinul este deschis negocierilor cu Ucraina, însă discuția despre statutul noilor teritorii anexate a fost „în afara discuției” pentru el. Zelenski a fost clar încă din prima zi că o altă anexare va exclude complet negocierile și a răspuns rapid în aceeași zi în care Putin a semnat actele de anexare: dacă există o negociere în viitor, președintele Rusiei trebuie să fie oricine în afară de Putin. Este greu de imaginat că ar putea exista o negociere de orice fel acum, din două motive.

Motivul numărul unu este că singura cerere a Kremlinului ar fi capitularea Kievului, dar acest lucru sfidează rațiunea, pentru că posibilitățile de progres ale lui Putin devin tot mai restrânse în fiecare zi. După ce a fost învins tactic de două ori, trebuie să pregătească acum o altă ofensivă, riscând să piardă complet de data aceasta.

Motivul numărul doi este că o negociere bilaterală fără mediatori sau garanți este posibilă numai dacă capitularea este în discuție, în timp ce un tratat de pace necesită un loc neutru și un set de garanți internaționali. Cu toate acestea, nimeni nu va lua inițiativa și nu va pune bazele unei astfel de negocieri, pentru că din 30 septembrie a devenit clar că Putin nu poartă un război împotriva Ucrainei, ci un război împotriva realității, iar pozițiile Kievului devin rapid mai solide.

Este îndoielnic acum faptul că Kremlinul ar fi capabil să stabilească o „linie de separare” solidă, chiar dacă 50.000 de soldați ar fi dislocați din Orientul Îndepărtat. Putin nu va reuși niciodată să se retragă din acest război, așa că această problemă va depinde de succesorul său, oricine ar fi acesta.

Va fi o provocare extremă pentru viitorul președinte, deoarece nivelul de agresiune al lui Putin față de Ucraina îi va forța să facă orice pentru a asigura pe toată lumea că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. „Amenințarea Rusiei” a devenit o problemă globală, tulburând zeci de țări din întreaga lume în acest moment.

Formula lui Zelenski, pe care a oferit-o în martie, care presupune revenirea la ceea ce era până la 23 februarie, amânarea cu 15 ani a chestiunii Crimeei şi acceptarea statutului neutru al Ucrainei nu mai este suficientă pentru Kiev.

Deci, la ce trebuie să se aștepte Rusia sub un nou președinte? În primul rând, un tratat de pace nu va avea legătură doar cu garanții europeni, așa că China și poate Canada vor trebui să se alăture unor țări ca Germania și Franța. Acest set de garanți va trebui să fie adunat de Kremlin și va necesita asigurarea clară și hotărâtă a bunei sale intenții. În al doilea rând, un tratat de pace va necesita o nouă înțelegere la Kremlin a locului Rusiei în sistemul de securitate din Europa. Acest nou concept trebuie să satisfacă și țările învecinate cu Rusia și Europa de Est în general. În al treilea rând, negocierile tratatului de pace vor fi inevitabil o tocmeală în ceea ce privește compensația monetară a Rusiei către Ucraina, deoarece daunele pe care le-a provocat sunt colosale. Este probabil ca diplomația Moscovei, sub un nou președinte, să convină asupra unui nou Plan Marshall, eliminând punctul de compensare din negociere. Acest lucru va necesita eforturi diplomatice enorme și, cel mai important, sinceritatea și transparența deplină a Moscovei.

Putin poate că va mai rămâne la putere încă câteva luni, dar o negociere a unui tratat de pace, și nu o încetare a focului, va fi inevitabilă.

O astfel de negociere a unui tratat de pace ar putea rezolva toate problemele țărilor post-sovietice dintr-o singură lovitură: Moscova și-ar schimba plățile de despăgubire către Ucraina pentru închiderea tuturor „zonelor dure” prin retragerea trupelor sale din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, și demilitarizarea exclavei Kaliningrad. Acest set de propuneri ar reprezenta un efort decent către securitatea europeană de la Moscova, cel care ar contracara consecințele agresiunii Rusiei în Ucraina.

Unii ar putea spune că sună suprarealist, dar așa va fi, deoarece Moscova nu poate evita o catastrofă iminentă cu pierderi minime.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite