Cum apar și cum tratăm cu migrenele

Cum apar si cum tratăm cu migrenele
Cum apar si cum tratăm cu migrenele
28 aprilie 2020, 10:49

Primul lucru pe care il facem este să luăm medicamente contra ei, analgezice. Durerea de cap poate avea mult mai multe cauze decât cele migrenoase. Practic poate fi vorba doar de o nevralgie, o deshidratare, de lipsa alimentației, de o ridicare a tensiunii sau pur și simplu de o stare de agitație.

Durerea de cap  puternică, de numai câteva ore poate fi declanşată şi de  un efort mare, foarte rar anunță un anevrism, un atac cerebral .

Aflam mai multe amănunte de la dr. Margareta Cosurba, medic neurolog.

Simptome

În migrenă durerea de cap e unilaterală, adică pe jumătate de cap și se focalizează în spatele ochiului, pe jumătate de frunte în regiunea frontală. Durerea la început e slabă, moderată și crește în intensitate într- o oră, apoi se difuzează pe tot capul și poate dura între 24 și 72 de ore.

Migrena poate provoca durere pulsatilă, de obicei pe o parte a capului.

Sunt forme de migrenă care sunt precedate de simptome numite aură. Trebuie să fiți foarte atenți la aceste simptome. Cel mai frecvent sunt simptome vizuale, oamenii văd  în ceaţă, neclar, o pată neagră sau pulsaţii stralucitoare. Pot avea si  amorțeli la o mână sau la picior, ori le simt mai grele decât de obicei.

Migrena clasică se însoțește și de fotofobie, de faptul că oamenii nu suportă lumina, zgomotele și durerea este accentuată de mișcare sau de efort.

Durerea de cap  la migrenă poate fi însoţită de tulburări de vorbire, vertij, zgomote în urechi, stări de vomă.

Cei care au mai avut migrene își cunosc simptomele și urmăresc dacă apare ceva nou, dacă se schimbă ceva în starea lor generală şi iau imediat măsuri.

Migrena este mult mai frecventă la femei. Este sigur că are o componentă ereditară, 70% din cei care au migrene au rude, care au suferit de migrene.

La femei migrena poate fi declanșată de modificări hormonale, de ciclu, de ovulație sau de un tratament estrogen în vederea conceperii unui copil.

Migrenele pot debuta la orice vârstă, deşi cel mai frecvent apar în adolescenţă şi ating un vârf în jurul vârstei de 30 de ani, pe urmă, treptat, devin mai puțin severe şi mai rare.

Părinţii trebuie să fie atenţi ca cei mici să petreacă mai mult timp la aer curat, pentru că în ultimul timp au început să vină la medicul specialist şi copii cu dureri foarte mari de cap.

Factori predispozanţi

Factorii care predispun la migrenă sunt:  săritul peste mese, lipsa micului dejun, lipsa de hidratare sau de mişcare.

Sunt predispuși la migrena cei care ţin postul.

Poate declanșa o criză de migrenă lipsa de somn sau somnul în exces, când omul se trezeste cu durere de cap. Stresul, şocul, anxietatea, depresia sau o bucurie mare pot fi factori care duc  la apariţia durerilor de cap şi al migrenelor. Folosirea excesivă a telefonului mobil.

Este posibil candidat la migrenă cel care bea multă cafea, alcool, consumă excesiv produse afumate, cu mucegaiuri şi nu  face mișcare în aer liber.

Alţi factori care pot contribui la apariția migrenelor sunt medicamentele vasodilatatoarele, lumina puternică ori intermitentă, fumatul, mirosul şi zgomotele puternice.

Ce puteți face

S-a constat că în timpul unui atac migrenos sunt de ajutor dormitul sau statul la orizontală într-o cameră întunecoasă.

În primul rând trebuie să vă cunoașteți organismul să fiți atenți la factorii declanșatori să observați în ce condiții apare durerea și să vă gândiţi la ce ați făcut înainte şi atunci este mai ușor pentru medic să poată să vă găsească un tratament adecvat.

Medicamentele pot fi administrate sub forma de supozitoare celor care varsă în timpul migrenei..

Trebuie să aveţi mare  atenție la abuzul de medicamente analgezice atunci când aveţi dureri de cap, pentru că se poate declanșa o migrenă cronică determinată de abuzul de medicamente.

Puteti încerca şi ceaiul de muşetel ori ghimbir, care sunt relaxante şi antiinflamatoare. Compresii cu apă rece şi oţet pe frunte.

Puteti bea un plic de săruri de rehidratare, care conţin multe minerale.

Acupunctura ajută la prevenirea migrenei.
Fizioterapia, masajul, relaxarea, aromaterapia, chiropractia, pot si ele să ajute în prevenirea migrenelor..

Cel mai important este stilul de viață. Să avem cele trei mese principale pe zi, să ne hidratăm mimim 2 L pe zi, să facem mișcare, să dormim suficient și să nu stăm în propoziție fixă mai mult de o oră.

Practic, dacă lucrăm la birou, la calculator trebuie la o oră să facem pauză.

Exercițiul fizic este foarte important, sedentarismul e un factor agravant, supra alimentarea îngreunează organismul.

Ideal este să mâncăm cu grijă și să avem  echilibrul psihic, care este foarte important în sănătatea noastră.

Autor : Dana Armașu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite