Cum ajutăm copiii să învețe mai ușor? Ion-Ovidiu Pânișoară: Creierul uman gândește în imagini, nu în cuvinte. Când ne luam notițe cu o singură culoare, creierul se plictisește și dă shut down

3 aprilie 2019, 14:54

O soluție ar putea fi hărțile mentale, o descoperire care își are originile în observarea tehnicilor folosite de Leonardo da Vinci sau Albert Einstein. Renumitul psiholog Tony Buzan a inventat hărțile mentale în 1960.

Folosite de profesori în clasă, hărțile mentale ajută copiii să învețe eficient și să dea sens informațiilor asimilate după o structură logică adaptată modului de gândire al fiecăruia.

Practic, informația este organizată vizual în așa fel încât să poată fi reținută ușor. Hărțile mentale sunt folosite cu succes și de oameni de afaceri.

Ion-Ovidiu Pânișoară, directorul Departamentului de Formare a Profesorilor din Universitatea din București, a explicat în emisiunea Aici Acum că oamenii gândesc în imagini, nu în cuvinte.

Când ne luam notițe, de obicei folosim o singură culoare, monotonCe face creierul uman în fața unei astfel de perspective? Se plictisește și dă shut down. De aceea nu ne place să învățăm. Pentru că nu folosim culori, nu folosim imagini, folosim cuvinte care sunt abstracte. Creierului uman nu-i plac foarte mult elementele abstracte, le preferă ce cele concrete, imaginile. Poate sunt persoane pentru care nu se aplica această regulă, dar majoritatea oamenilor sunt vizuali.

Ion-Ovidiu Pânișoară spune că folosirea culorilor în general este importantă. Dimineața alegeți să vă îmbrăcați într-o culoare, acest lucru de obicei înseamna ceva. S-au făcut statistici la olimpiadele sportive și s-a constatat că cei care aveau echipament roșu au câștigat mai multe meciuri decât cei care aveau echipament albastru, pentru că roșu presupune pasiune, implicare, dinamism.

Atunci când alegem o culoare când facem o schemă ne va ajuta să ne structurăm mai bine informațiile, a explicat Ion-Ovidiu Pânișoară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite