Cum a votat Europa. Partidul Popular European a câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul European

27 mai 2019, 07:34

Scrutinul european a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot din ultimii 20 de ani.

Partidul de extremă dreapta, Adunarea Naţională, a lui Marine Le Pen a câştigat alegerile europene din Franţa cu 24%. Formaţiunea preşedintelui Macron, Republica în Marş, a ieşit pe locul al doilea. Le Pen i-a cerut preşedintele Macron să dizolve parlamentul şi să organizeze anticipate.

În Regatul Unit, formaţiunea antieuropeană Brexit a populistului Nigel Farrage a reuşit să obţină la alegeri 33 % din voturi, urmată de pro-europenii Partidului Liberal Democrat. Rezultatul obţinut de partidul lui Farage este interpretat ca un mesaj care indică faptul că populaţia, aflată în plin proces al Brexitului, doreşte să părăsească definitiv Uniunea Europeană.

În Italia, alegerile au fost câştigate de Liga, partidul eurosceptic de extremă dreapta al vice-premierului italian Matteo Salvini, cu circa 30% din voturi. Astfel, în premieră, Liga devine principalul partid în această ţară.

Nu doar Liga e primul partid din Italia, dar Marine Le Pen e prima în Franţa şi Nigel Farage e primul în Marea Britanie. Drept urmare, Italia, Franţa şi Marea Britanie dau semnalul că Europa se schimbă, a spus Matteo Salvini, liderul partidului Liga, vicepremier şi ministru de Interne.

În Germania, partidul Angelei Merkel rămâne pe primul loc, dar e în scădere, de la 35 la 28%. În scădere sunt şi social democraţii din Germania, care au strâns doar 15% din voturi. Ecologiştii sunt pe locul al doilea în Germania, cu 20% din voturi. Iar formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania a reuşit un scor record, de peste 10%.

În Spania, însă, au câştigat detaşat socialiştii, cu aproape 33% din voturi, urmaţi de conservatorii din Partidul Popular.

În Grecia, premierul Alexis Tsipras a suferit o înfrângere puternică şi a anunţat alegeri anticipate.

În Ungaria, Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a obţinut o victorie clară alegerile europene cu 52% din voturi.

Naţionaliştii au câştigat şi în Polonia, cu 42%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite